10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Dan bez automobila u centru

Obilježavanje „Evropske nedjelje mobilnosti“ završeno je danas u Tivtu akcijom „Car Free Day“, odnosno Danom bez automobila u dijelu centra grada.

Ulica Druge dalmatinske brigade pored zgrade Opštine bila je za tu priliku zatvorena za saobraćaj mortonrnih voza a na njoj je postavljen saobraćajni poligon na kome su svoje vještine i spretnost na biciklima, pokazali učenici starijih razreda osnovnih škola „Drago Milović“ i „Branko Brinić“.

Najbolje među njima izabrao je žiri u sastavu Dejan Krunić, Nikola Petković i Nikola Krsmanović. Prvo mjesto odvojio je Luka Radnjić, drugoplasirani je bio Filip Petrović, do je treće mjesto pripalo Milošu Risančiću.

U sklopu ove priredbe tivatski prvaci i djeca iz vrtiča “Bambi” potom su crtali na Trgu magnolija čija je površina juče bila namijenjena samo dječijoj krestivnosti i zabavi.

“Proteklu nedjelju imali smo priliku da čistimo plaže, da pošumljavamo, da sadimo, pješačimo po Vrmcu i Lovćenu, napravimo biciklijadu  i odradimo jedan divan krug po Tivtu, da napravimo prvi Parking day i jedan praking prostor pretvorimo za nas, za druženje, za igru, na način na koji se to nije nikad desilo kod nas. A danas završavamo, manifestacijom i zatvaranjem Ulice Druge dalmatinske koja je takodje posvećena djeci”- istakla je Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat.

Parking day Tivat

Pored današnje akcije, posebno upečaljiva bila je manifestacija Parking Day koja je prekjuče kasno popodne, prvi put ikada u Tivtu, priređena na velikom parking u Arsenalskoj ulici. Umjesto za zadržavanje automobile, ovaj parking je nekoliko sati poslužio kao pozornica na kojoj je istovremeno održavano nekiliko akcija, a građani imali priliku da se druže i uživaju. Više od 200 građana, mahom djece i učenika, na parkingu su igrali fudbal, košarku, stoni tenis i šah, društvenu igru “Ozi Ozonko”, probali pileći paprikaš koga je na licu mjesta spremao jedan gost iz Vojvodine, te brojne delicije iz restorana hotela “Montenegrino”i kolače koje su spremile tivatske domaćice. Vesela družina iz PK Vjeverica kao i izviđači iz Odreda “Nikola Đurković” je razapela šatore, pokazujući prisutnima vještine snalaženja u prirodi. Aktivisti Crvenog Krsta su uz niz interesantnih pitalica i simboličnih nagrada za djecu, demonstrirali na licu mjesta pružanje prve pomoći, dok su ljubazne medicinske sestre Doma zdravlja Tivat mjerili zainteresovanima građanima krvi pritisak i šećer.

Djeca iz međunarodnih škola Arcadia Academy i Knightsbridge su raznim društvenim igrama animirali prisutne, dok su mlade aktivistkinje NVO Teserakt prezentovale što znači „Carpooling“.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije