16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat član Instituta regija i gradova

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Potpisivanjem zvanične pristupnice, Tivat je od juče postao punopravni član Instituta regija i gradova (IRE). Institut IRE formiran je 2004. godine od strane profesora Franca Šauszbergera, bivšeg predsjednika pokrajne Salcburg.

Osnovni cilj ovog Instituta je da stvori platformu za opštine, regije i preduzeća širom Evrope, kako bi se jasno ukazalo na značaj koji regije i opštine imaju u ekonomskoj politici i uopšte razvoju Evrope – saopšteno je juče iz Opštine Tivat.

IRE, Bec
IRE, Bec

Svojim aktivnostima, ovaj Institut promoviše decentralizaciju i regionalizaciju dajući svoju konkretnu, ali i ekspertsku podršku opštinama i regijama. Opština Tivat je postala prvi i jedini predstavnik u IRE iz Crne Gore, čime joj se, kao punopravnoj članici, otvaraju mogućnosti direktnih kontakata sa evropskim institucijama – Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom, Komitetom regiona kao i drugim evropskim organizacijama. Uz to, Tivat će imati benefite od umrežavanja sa preko 120 regiona, gradova i kompanija, članicama IRE, kao i pristupa ekspertizama i istraživanjima koja se realizuju pod pokroviteljstvom tog Instituta.

Najčitanije