11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Čelnici hoće nove milione za kanalizaciju

Tivat - Seljanovo panorama
Tivat – Seljanovo panorama

Čelnici lokalne DPS-SDP vlasti u Tivtu namjeravaju da podignu nove višemilionske kredite za nastavak izgradnje kanalizacione infrastrukture u toj opštini. Kao smo već javili, pored oko 30 miliona eura koje su već do sada uložene u gradnju tri faze kanalizacionog sistema grada, pripremaju se nova višemilionska kreditna zaduženja gradske kase, na što bi odbornici u lokalnom parlamentu trebalo da daju zeleno svjetlo.

Tako će se pred SO Tivat u srijedu naći predlog odluke o „zaduživanju Opštine Tivat za realizaciju Projekta izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u Krašićima, izgradnju nedostajuće sekundarne i tercijalne kanalizacione mreže u gornjem centru grada (naselja Mažina, Tripovići; Donja i Gornja Župa) i izgradnju solarnih staklenika za isušivanje kanalizacionog mulja“, po kojoj će Opština uzeti kredit od 5 miliona eura.

Kredit se uzima na period otplate od 15 godina sa grejs periodom od 5 godina. Otplata počinje 30.aprila 2021, a zadnja rata na napltu dospijeva 30.septembra 2030, dok se obaveze prema banci imaju izmirivati u polugodišnjim anuitetima glavnice u iznosu od po 250 hiljada eura, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,8% koja se obračunava se polugodišnje.

„Opština Tivat plaćaće proviziju u iznosu od 0,25% na iznos neiskorišćenih sredstava kredita. Provizija se obračunava i plaća polugodišnje i traje do datuma kada se kredit isplati u potpunosti.“- stoji u predlogu odluke o zaduživanju, u kojoj se međutim, nigdje ne nevodi ime banke-kreditora od koje će Opština Tivat uzeti zajam.

Pod istim uslovoma i rokovima otplate vraćaće se i drugi novi kredit od 6 miliona eura koiga lokalna vlast namjerava uzeti za „realizaciju Projekta vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u primorskom regionu – Faza V“. Ova sredstva trošiće se na plaćanje izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat koje se već skoro deset mjeseci gradi na tivatskoj teritoriji, na lokalitetu Klačina u Krtolima. Anuiteti ovog kredita iznosiće po 300 hiljada eura.

Zanimljivo je da se u obrazloženju oba predloga novih odluka o kreditnom zaduživanju, administracija gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) poziva na „Odluke Skupštine opštine Tivat iz novembra mjeseca 2015“ o uključivanju u ove projekte izgradnje infrastrukture, a koje lokalni parlament ovog mjeseca uopšte nije donosio.

Najčitanije