Tivat – Čelnici hoće nove milione za kanalizaciju

Čelnici Opštine Tivat predlažu dalje zaduživanje grada

Tivat - Seljanovo panorama
Tivat – Seljanovo panorama

Čelnici lokalne DPS-SDP vlasti u Tivtu namjeravaju da podignu nove višemilionske kredite za nastavak izgradnje kanalizacione infrastrukture u toj opštini. Kao smo već javili, pored oko 30 miliona eura koje su već do sada uložene u gradnju tri faze kanalizacionog sistema grada, pripremaju se nova višemilionska kreditna zaduženja gradske kase, na što bi odbornici u lokalnom parlamentu trebalo da daju zeleno svjetlo.

Tako će se pred SO Tivat u srijedu naći predlog odluke o „zaduživanju Opštine Tivat za realizaciju Projekta izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u Krašićima, izgradnju nedostajuće sekundarne i tercijalne kanalizacione mreže u gornjem centru grada (naselja Mažina, Tripovići; Donja i Gornja Župa) i izgradnju solarnih staklenika za isušivanje kanalizacionog mulja“, po kojoj će Opština uzeti kredit od 5 miliona eura.

Kredit se uzima na period otplate od 15 godina sa grejs periodom od 5 godina. Otplata počinje 30.aprila 2021, a zadnja rata na napltu dospijeva 30.septembra 2030, dok se obaveze prema banci imaju izmirivati u polugodišnjim anuitetima glavnice u iznosu od po 250 hiljada eura, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,8% koja se obračunava se polugodišnje.

„Opština Tivat plaćaće proviziju u iznosu od 0,25% na iznos neiskorišćenih sredstava kredita. Provizija se obračunava i plaća polugodišnje i traje do datuma kada se kredit isplati u potpunosti.“- stoji u predlogu odluke o zaduživanju, u kojoj se međutim, nigdje ne nevodi ime banke-kreditora od koje će Opština Tivat uzeti zajam.

Pod istim uslovoma i rokovima otplate vraćaće se i drugi novi kredit od 6 miliona eura koiga lokalna vlast namjerava uzeti za „realizaciju Projekta vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u primorskom regionu – Faza V“. Ova sredstva trošiće se na plaćanje izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat koje se već skoro deset mjeseci gradi na tivatskoj teritoriji, na lokalitetu Klačina u Krtolima. Anuiteti ovog kredita iznosiće po 300 hiljada eura.

Zanimljivo je da se u obrazloženju oba predloga novih odluka o kreditnom zaduživanju, administracija gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) poziva na „Odluke Skupštine opštine Tivat iz novembra mjeseca 2015“ o uključivanju u ove projekte izgradnje infrastrukture, a koje lokalni parlament ovog mjeseca uopšte nije donosio.

IzvorS. Luković
Podijeli

1 komentar

  1. “U cilju izgradnje tercijalne kanalizacione mreže u visočijim gradskim zonama, Mažina, Češljar, Župa, Krašići, Opština će se pod istim uslovima kod KfW banke zadužiti sa oko 5 miliona…….”

    Ne znam za ostle, ali molim Vas da u visocijim delovima Krasica ne radite nista bar kada je kanalizacija u pitanju. Za proteklih 40-tak godina tamo nikada nije bilo problema sa izlivanjima fekalija iz septickih jama sve do prosle godine kada su iste u par navrata isticale na put i plazu iz Vasih novoizgradjenih kanalizacionih sahtova. Mozete zamisliti sta ce biti u slucaju neke havarije (zagusenje, nestanak struje…) kada, hipoteticki, u “srcu sezone” iz hiljadu kuca ‘krenu” otpadne vode koje Vasa zapusena kanalizacija ne bude mogla da prihvati.

    Problem visocijih zona u Krasicima gospodine Novosel nije kanalizacija, vec devastacija plaze (koju vase birokrate eufemisticki nazivaju pasnjakom) gde se grade vikendica na “pjenu od mora” i zaprecava prilaz i prolaz mnogim delovima kupalista, a sve to uz formalnu i neformalnu saglasnost nadleznih organa opstine ciji ste Vi predsjednik. Ovaj kolosalni problem koji ce jos da raste i bice generator brojnih sukoba i sudskih sporova koji ce trajati decenijama, mogao je biti izbegnut da je opstina kojom Vi rukovodite, prvo izgradila LUNGO MARE, sto joj je i bila obaveza.

    Dakle, ustedite pare, batalite kanalizaciju u visocijim delovima Krasica, te hitno izgradite lungo mare kako bi ste sprecili dalju devastaciju obale – to je valjda najvaznije, a i jeftinije je, te necete morati da toliko podizete: poreze, takse, akcize, naknade, doprinose………………

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.