21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – aukcijska prodaja sadnica za Gradski park

Danas u tivatskom parku
Danas u tivatskom parku

Aukcijskom prodajom sadnica za dodatno obogaćivanje tog botaničnog kompleksa i koncertom učenika Muzičke škole, u velikom Gradsom parku Tivta danas je obilježen 24.maj – Evropski dan parkova. Manifestaciju su organozovali Opština i Komunalno preduzeće Tivat koje je lani određeno za formalnog upravljača tim zaštićenim objektom prirode.

Prisutne je pozdravila sekretarka za zaštitu životne sredine i urbanizam Opštine Tivat Tatjana Jelić koja je naglasila da se Evropski dan parkova obilježava u znak sjećanja na proglašenje prvih  devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.

Jelić je podsjetila da je NVO “Evripski dom” Tivat 2007. godine pokrenula akciju “Vaše stablo u našem parku” stimulišući donatore da kupovinom novih sadnica, obogaćuju biljni fond tivatskog velikog Gradskog parka, a te aktivnosti  podržala je lokalna uprava i brojni donator. U dobroj saradnji organa uprave, građana, privrede i civilnog sektora, tivatski Gradski park u proteklih je devet godina znaćajno obogaćen i uređen, vrativši dobar dio svog starog sjaja. Ta najveća botanična bašta na južnom Jadranu prostire se na preko 4 hektara, a 1892. godine, u blizini nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, podignuta je po naredbi tadašnjeg komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske imperije, admirala Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka.

Aukciji novih sadnica za gradski park tradicionalno su se odazvali Porto Montenegro, kompanija “Luštica Development”, JP “Morsko dobro”, Turistička organizacija Tivat, međunarodna škole “Knightsbridge School International Montenegro”, OŠ “Drago Milović”, kao i brojni građani.

Izvor:S. L.

Najčitanije