16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Terra Madre Day – Realizuju projekat “Grbaljska bašta“

Mozaik
Stara maslina – Mozaik

Terra Madre Day – Dan Majke Zemlje je manifestacija koja se obilježava u cijelom svijetu 10. decembra. Riječ je o projektu Slow Food-a, neprofitne organizacije koja postoji dvadeset godina i koja je prerasla u pokret, koji danas broji preko 100.000 članova u 160 zemalja svijeta, a čiji je glavni moto: ,,Svako ima pravo na dobru, čistu i pravednu hranu.”

Svjetski pokret za “Slow Food” pokrenuo je 1989. godine aktivist Carlo Petrini, a ta organizacija danas broji 100 000 članova u više od 150 zemalja svijeta.

Osnovni cilj ove svjetske organizacije je zaštita tradicionalne i održive poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane te održanje  bioraznolikosti.

Povodom obilježavanja Dana Majke zemlje, Maslinarsko društvo „Boka“ najavilo je saradnju sa učenicima i nastavnicima O.Š. „Nikola Đurković“ iz Radanovića (Grbalj) na očuvanju domaćih biljnih vrsta, posebno masline i nekih sorti povrća kojima prijeti nestanak.

Projekat “Grbaljska bašta“ koji su osmislili sa nastavnicom biologije Nevenom Bilafer, biće nastavak već započetog projekta uređenja školskog  parka i kompostiranja.

U Grbaljskoj bašti, koju će djeca sama planirati i održavati, posebno mjesto naći će se čuvena „Grbaljska pomidora“, ponos našeg kraja, poznata i veoma tražena na pijacama u Boki, naročito među turistima, zbog svog izgleda, veličine i izuzetnog ukusa.

U čast masliniPrije pet godina, u okviru projekta Maslinarstvo za najmlađe, zasadili su masline, domaće sorte Žutica o kojima se sami staraju. Ovaj školski maslinjak, postaće bogatiji za još desetak mladih maslina u proljeće, kada otpočnu radovi (planiranje je u toku).

Na upravo održanom Međunarodnom festivalu stvaralaštva za djecu ,,Susreti pod starom maslinom“ u Baru, pjesma ,,Šapat masline“ učenik O.Š. „Nikola Đurković“, Danilo Mrvaljević, osvojio je treću nagradu

Na istom takmičenju, grupa učenika od VI-IX razreda osvojila je I nagradu u konkurenciji likovnih radova sa mozaikom ,,Stara maslina’’.

Najčitanije