16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Terra da mare – Rekord jedrilica ali slab vjetar

Ovogodišnja 10. prekojadranska regata Terra da mare, Bari – Herceg – Novi, s novim nazivom “EST 105”, rekordna je po broju od 57 jedrilica, ali i sa ubjedljivo najlošijim rezultatima zbog slabog vjetra koji je pratio posade iz Barija, javlja Radio Jadran.

Ranijih godina u gradskoj Luci u Novom bijelila su se jedra odmah poslije ponoći, a ove godine je nekoliko sati kasnio dolazak prvih brodova. Tako je većina posada koja je juče u podne startovala iz Italije, ocjenivši da ne mogu stići u regularnom vremenu, umjesto na jedra, uplovila u hercegnovski zaliv koristeći motore.

Prvi krstaš “Buena Vista” stigao je jutros u 8:47 sati. Drugi je s raširenim jedrima, u 10:32 sati, prošao cilj “Verve Lamer”, dok je treća jedrlica bila “Exprivia Luduan”.

Regataši su tradicionalno otvorili turističku sezonu u Herceg Novom. Oživio je Škver i Stari grad, jer je stiglo skoro 600 Italijana, posada brodova i njihovih familija. Domaćini su se ovoga puta pobrinuli da ih dočekaju uz Gradsku muziku, ugostitelji su otvorili i napunili lokale, a na samom mulu je postavljeno nekoliko štandova sa domaćim proizvodima, suvenirima, jahting opremom i štand Turističke organizacije Herceg Novi.

Regata - Terra da mare 2015.
Regata – Terra da mare 2015.

Među regatašima je bilo i sedam crnogorskih brodova, a u “Neptunu”, Novljanin, Uroš Zloković. On je od početka u organizaciji regate Terra da mare, a jedrio je sedam puta na ruti od Barija do Novog:

– Do sada nikad nismo imali preko 50 brodova, zato je ova regata rekordna, ali zapamtićemo je po najlošijem vjetru do sada. Veoma mali broj jedrlica je stigao u regularnom vremenu s jedrima do cilja. Kada smo se odvojili od italijanske obale na 30 milja vjetar je potpuno prestao i morali smo da upalimo motor, što je loše za regatu. Bio sam u “Neptunu” sa skiperom Sašom Kekovićem. Od domaćih posada su još bili sa svojim brodovima Jovica Rašović i Akim Koprivica, Vojska Crne Gore, jedna posada iz Kotora i dvije iz Bara. Ove godine smo napravili korak naprijed u prijemu nautičara.

Postavili smo punktove sa autentičnom ponudom, zdravom hranom, informacijama i propagandnim materijalom, a tu su i posebno 4 štanda vezana za servis brodova i uopšte nautiku.

Sutra veče, prvi put na trgu Belavista, biće upriličena svečana dodjela nagrada najboljim jedrličarima.

Najčitanije