8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea

U luci Kotor jutros je prilikom spuštanju tendera, koji obavlja saobraćaj sa kopnom, prevozeći putnike od broda do luke i nazad, sa kruzera Costa Mediterranea došlo do tehničkih problema pa je tako ostao visiti niz bok broda. Kako doznaje Boka News prilikom spuštanja tendera u more u njega nije bilo putnika.

Krmeni dio tendera spuštao se u more a pramčani ne. Potom su tender vratili na početnu poziciju i posle kraćeg vremena pokušali ponovo. Krmeni dio se spustio a pramčani ostao blokiran.

Tender je u tom položaju i sada, mehaničari kruzera Costa Mediterranea pokušavaju otkloniti kvar.

Kotor - Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea - foto Boka News
Kotor – Tender ostao visiti niz bok Costa Mediterranea – foto Boka News

Na brodu su trenutno inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kaetanije Kotor Željko Lompar i predstavnici BCM agencije iz Kotora koja je pomorski agent kompanije Costa Crociere u Crnoj Gori. Ukoliko posada sama ne bude mogla otkloniti kvar, po svoj prilici biće angažovana plovna dizalica kompanije YU Briv.

Lučka kapetanija Kotor iz sigurnosnih razloga zabranila je isplovljavanje broda Costa Mediterranea dok se ne riješi problem sa tenderom.

Vanredna vijest

“Ni ponovljeni pokušaj podizanja tendera na palubu sopstvenim snagama posade broda, nije uspio jer je krma tendera (čamca) opet, nakon što je skoro dospjela do palube broda, pala nazad niz bok “Costa Mediterranee”. Sada je već izvjesno da italijanski brod neće moći da isplovi u 14 sati kako je prvobitno bilo planirano, pa će u luci Kotor najvjerovatnije ostati do daljnjeg.

Prema nezvaničnim infromacijama, očekuje se dolazak kompanijskih i inspektora osiguravajuće kuće kod koje je “Costa Mediterranea” osigurana, jer na sohama broda ima štete koja mu neće dozvoliti da sam podigne čamac i smjesti tender broj 6 na njegovo mjesto na palubi.

Zbog toga je, čak I da tender bude “izbavljen” iz nezavidnog visećeg položaja sa boka kruzera, neizvjesno da li lučke vlast dozvoliti da “Costa Mediterranea”  i u toj varijanti isplovi iz Kotora gdje bi privremeno morala ostaviti svoj čamac. Naime, iako brod nosi značajno više nego dovoljno čamaca i opreme za spašavanje za potrebe svih svojih putnika i posade, on je u sigurnosnom smislu, sertifikovan uravo na kompletan broj čamaca koji se na njemu nalaze, uključujući I zlosrećni tender 6 koji, po svemu sudeći, “Costa Mediterranea” neće moći da “odnese” sa sobom iz Kotora. Odlaganje isplovljenja broda stvoriće velike probleme kompaniji jer je “Costa Mediterranea” na redovnom sedmičnom krstarenju Jadranom i dijelom Mediterana, pa svako kašnjenje u kretanju broda, izaziva pravi negativni “domino efekat” za sve planirane njegove naredne operacije.”

Incident Costa Mediterranea foto Boka News
Incident Costa Mediterranea foto Boka News

Više na našim fotografijama …

Najčitanije