Talijanska posla

Povodom nove turističke atrakcije grada Kotora, kontrafora koji je pao a još stoji, grupa građana Kotora uputila je protestno pismo Veneciji:

Poštovana gospodo Mlečani,

Svojim nemarom i lošim radom doveli ste do toga da se poslije 600 godina kotorski bedemi počnu rušiti i što je najgore naveli ste ljude da misle da su državne i opštinske vlasti i oni koji su dužni da održavaju bedeme krivi za ovu situaciju.Ne gospodo, svi mi smo svjedoci redovnog održavanja bedema od strane vlasti i samo je vaš javašluk doveo do toga da bedemi ne mogu da stoje ni 600 godina.

J… Vam rabotu kad niste napravili kontrafore od betona i armature, što se ne ugledaste na Verige, ono čudo koje je napravljeno kao privremeni objekat od armiranog betona nikada neće pasti, a vaš stalni kontrafor od kamena nije durao ni šest stoljeća. Što ga odmah niste napravili odvojenog od bedema, pa sada ni vi ni mi ne bi imali problema.

Kako garantni rok od 600 godina još nije istekao, zahtijevamo da hitno dođete i u najkraćem roku otklonite nedostatke na kontraforu o svom trošku, jer pare koje ubiramo od bedema svake godine mi ulažemo u mnogo pametnije svrhe, a ne u ove krše koji stalno padaju.

Ukoliko ne otklonite navedene nedostatle u razumnom roku, dozvolićemo da padnu i ostali kontrafori i ne samo oni, kao dokaz vašeg lošeg rada i kao dokaz da nam stranci nikada ništa nisu dobroga donijeli, samo trošak.

Grupa građana,

Aleksandar Dender

Moškov Đuro

Kotor noću
Kotor noću

Koštaće te kao kotorske zidine …

“Te costerebbe come le mura di Cattaro” – Koštaće te kao kotorske zidine – stara mletačka uzrečica o nekom skupom poduhvatu!

A koliko su para od posjetilaca zaradili bedemi u ovih zadnjih desetak godina, a?!

Da se samo deseti dio godišnje ulagao u održavanje i da je formirana stalna radna grupa za održavanje i hitne intervencije – do ovoga ne bi došlo!

Mr Jovica Martinović arheolog

8 Komentari

 1. Ne bi bilo ni malo lose da se ovo pismo stvarno proslijedi Venecijanskim glavarima. Barem bi ove nase nesretnike malo bilo sramota.

 2. Da li se iko zapitao koliku štetu cijelom zalivu pa i bedemina nanose kruzeri sa svojim jakim motorima koji rade po cijeli dan ,ili ogromni kruzeri privezani za rivu ? Treba li unistiti cijeli zaliv da bi pojedinci uzimali pare ? Kakva tkz. Luka Kotor , kad je u pitanju gradsko PRISTANIŠTE . Kako će glupost zvana ,,pothodnik ,, funkcionisati na nasipu ? Predlažem da bedeme i Sv. Tripun preselimo na obalu Morače pored zgrade Jugopetrola. Stidim se predaka .Što će naša generacija ostaviti našoj djeci u nasledje?

  • Svoju ponižavajuću kulturu glasanja vlasti na svakim izborima i svoj civilizacijski sunovrat razvaljivanjem SFRJ.
   Nikada u svojoj istoriji Boka nije politički živjela u manjoj i grđoj državi gdje će je neposredno okruženje kulturno i na svaki drugi način asimilirati.Nije trebalo imati puno pameti da se to predvidi.Tražili ste, dobili ste i opuštite se.

   • Inače, ovoj “grupi građana”gore potpisanoj, životna fiks ideja je maći recidive SFRJ-a poviše gradskih vrata, jer zaboga što bi nas izreka tuđe nećemo svoje nedamo sa grbom podsjećala na naš i naših predaka civilizacijski vrhunac.

 3. svidja mi se ovakav protest, sto bi rekao cane “ko ne zna da se sali, taj ima frku u glavi”. Salu na stranu, kruzeri donose koliko zarade toliko i stete. Kotoro ne treba takav turizam. A pismo stvarno treba poslati, i to je vrsta kampanje

 4. Ma jedan potpirač više oli manje ne čini rabotu…ma sad je pusta voda studena i ko će se kvasiti i to izrabotati prije pustoga ljeta…e ma danu naš Kotor je povijesni grad i po cijeloj ovoj našoj BALOTI od zemlje se može štogod liijepoga proštjeti o njemu…e pa skužajte kako Gospari prezentaju njihove zidine i koliko valja ispendžati za pustu ulaznicu da vizitaju na dvije noge…e..pa ..danu svaku ti gorki vapor sa tijema gorkijema fureštima je stimano arivao i tokalo bi i pustu ulaznicu stimano naplatiti i malo zidine porebećati da koji furešti ne navine nogu oli nedaj bože da mu naraste ČEFULJA na tintaru…adiote đurica amsterdam.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.