15 C
Kotor

Slušaj online radio

Taksistima 57 parking pozicija u gradu

Novo taksi stajaliste u Ulici 21.novembra
Novo taksi stajaliste u Ulici 21.novembra

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) donio je prije nekoliko dana „Program organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji Opštine Tivat za 2015-2017 godinu“, kojim je izmešu ostaloga, određeno ukupno 57 parking pozicija za taksije na području cijele Opštine. Iscrtavanje nekih od tih pozicija izazvalo je proteklih dana nezadovoljstvo dijela građana, posebno žitelja centra grada, jer su parkirališta za taksije na nakim mjestima postavljena na uštrb ionako veoma deficitarnih javnih parkirališta za opštu upotrebu građana i turista.

Prema riječima sekretarke za saobraćaj i komunalno-stambene poslove Opštine Tivat Zorice Gverović, lokalna uprava nastojala je da u što manjoj mjeri za potrebe taksista zauzme postojeća javna parkirališta duž ulica u centru grada, ali se to ipak nije moglo u potpunosti izbjeći. Istovremeno su eliminisana i neka od dosadašnjih taksi stajališta koja su se pokazala kao nefuncionalna ili su ometala odvijanje saobraćaja, pa su tako ukinuta stajališta kod restorana „Prova“ i u Arsenalskoj ulici.

„U ulicama u užem centru grada iscrtano je ukupno 11 parking pozicija za taksije, dok je stajalište u Arsenalskoj ulici zamijenjeno novim kapaciteta 5 mjesta unutar kompleksa Porto Montenegro, u blizini hotela „Regent“. Porto Montenegro će ga urediti o svom trošku a zauzvrat su tražili i dobili našu saglasnost da oni odrede kojim će taksistima pripasti pravo da koriste to stajalište.“ – kazala je „Vijestima“ Gverović. Inače, na neprimjereno ponašanje taksista sa dosadašnjeg stajališta u Arsenalskoj ulici blizu uilaza u Porto Montenegro, te njihova stara i neuslovna vozila, do sada je bilo najviše primjedbi. Gverović kaže da opravdanoj ljutnji građana na taksiste doprinosi i nepropisno ponašanje vozača čak 4 tivatska taksi-udruženja koja rade na poziv, a čiji bi se automobili, u vrijeme kada taksisti čekaju na mušterije, morali nalaziti isključivo na sopstvenim parkinzima tih firmi. Da se to u praksi ne dešava, već da su radio-taksiji parkirani bukvalno na svakom koraku, „otimajući“ građanima ionako deficitaran parking prostor, svakodnevno se mogu uvjeriti svi, osim tivatske Komunalne policije koja očigledno ne sankcioniše adekvatno takvo nepropisno ponašanje taksista.

Gverović je kazala da su nova taksi stajališta uvedena i u priigradskim naseljima – Gradiošnici, Radovićima i Krašićima, na novoj Autobuskoj stanici, na aerodromu, kod Doma zdravlja, u lučici Kalimanj, te na više lokacija na Seljanovu. Ukupno sada ima 57 zvaničnih taksi-parking pozicija što je ipak nedovoljno za ukupno 152 licencirana taksi vozila koliko ih trenutno ukupno ima na području najmanje bokelsjke opštine.

„Evropski standard je 4 taksi vozila na 1.000 stanovnika, a mi u Tivtu imamo čak 10,8 taksija na 1.000 građana, isto kao i u Budvi. Sada smo za više nego duplo povećali raspoloživi broj taksi stajališta, ali ćemo ostati pri odluci koju sproodimo već dvije godine da ne izdajemo nove licence za auto-taksi prevoz jer smo bukvalno preplavljeni i prebukirani taksijima.“-kazala je Gverović.

Najčitanije