Tajno brdo ponovo pristupačno – Nakon gotovo vijek i po

Članovi Sekcije za markacije i vodičku službu Planinarskog kluba „Subra“ završili su posao na markiranju prilaza do Tajnog brda (490 m), uzvišenja koje dominira nad selom Kameno i hercegnovskim zaleđem uopšte.

Tajno brdo je proteklih vijek i po predstavljalo značajni utvrđeni vojni položaj. Nakon 1869, odnosno Krivošijskog ustanka, austrougarska vojska zaposjela je ovu isturenu kotu, a vojna upotreba se od tada protegla sve do 1999. godine, kada je mjesto koristila vojska SRJ u toku NATO bombardovanja. Danas se na vrhu nalaze ostaci bistijerne, vojnih položaja, zaklona i zgrada, a sve to iz različitih vremenskih razdoblja.

Značajno je napomenuti da Tajno brdo ima i daleko stariju vojnu ulogu, a najpoznatiji događaj je Kotobiljska bitka, kada su 30. septembra 1687. godine domaći ustanici i Crnogorci iz zasjede sa Tajnog brda i okolnih vrhova napali i teško porazili tursku vojsku i na taj način napravili prekretnicu u borbi za oslobođenje Herceg Novog.

Markiranje staze do vrha i postavljanje natpisa jedna je od više etapa u radovima koji imaju za cilj da Tajno brdo postane lokalna turistička atrakcija. Prve koraka napravila je još prošle godine MZ Kameno – Žlijebi, čijim zalaganjem je raščišćen od vegetacije austrougarski pristupni pješački put. Počinje od starog puta Meljine – Kameno i uz 8 serpentina izlazi na vrh.

Tajno brdo nudi atraktivan spoj istorije i prirode, pa je za očekivati da će vremenom ovo mjesto biti sve posjećenije, pogotovo što se sa vrha pruža jedan od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku.

 

 

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.