16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

TAA – Novosel zataškava aferu „Komunalije“

Tivat - pogled sa Pina - Foto Boka News
Tivat – pogled sa Pina – Foto Boka News

NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ ocijenila je danas da je gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) „odabrao put bez povratka i nastavio da zataškava aferu „Komunalije“, time što nje izbjegao da se na predstojećoj sjednici SO, nađe dugo očekivani izvještaj interne opštinske Komisije za provjeru ispravnosti obračuna i naplate komunalija. Novosel je tu komisju sastavljenu od opštinskih činovnika, formirao krajem januara, sa zadatkom da pregleda obračune komunalija za velike stambene objekte u Tivtu. On je to učinio pod pritiskom javnosti, nakon što su TAA i opozicija objelodanili aferu „Komunalije“ na primjeru objekta „Regent“ u Porto Montenegru, utvrdivši da je lokalna kasa protivzakonitim obračunom i naplatom komunalija što je uradila administracija bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS), gradski budžet oštetila za preko milion eura. TAA je stoga u maju Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Kankaraša, a juče su ocijenili da je Novoselovo ponašanje i pokušaj zatašakavanja ove afere „novo krivično djelo i to u produženom trajanju“.

„Međutim, jedna stvar se mora brzo razjasniti, a to je: ko je najodgovorniji za skrivanje izvještaja – Ivan Novosel, ili predsjednica Komisije Maja Popović? U intervjuu Radiju Tivat 27.avgusta, Novosel je rekao: “Komisija je završila posao, iako nisam dobio Izvještaj u zvaničnoj formi. Ja insistiram na tome, ali predsjednik Komisije je na bolovanju. Dakle, Novosel ne samo da je jasno kazao da je predsjednica Komisije ta koja opstruira objelodanjivanje izvještaja, (iako on “insistira na tome”), nego je i implicirao da ista drži izvještaj kod sebe, kao da je to njeno privatno vlasništvo, pa se još služi i bolovanjem da bi imala izgovor da mu izveštaj ne preda. Kako je TAA počela sa pripremanjem materijala za nove krivične prijave, ove činjenice moraju biti javno razjašnjene. Stoga TAA javno postavlja pitanje predsjednici Komisije: gospođo Popović, da li su ovi navodi iz izjave gradonačelnika Novosela tačni, tj. da li Vi držite izvještaj kod sebe, ne želite da ga predate predsjedniku Opštine, iako on insistira, i time činite čitav niz krivičnih djela sa namjerom da prikrijete brojna krivična djela u vezi s protivzakonitim obračunom i naplatom komunalija, i njihove učinioce?”- saopštila je juče TAA.

Ta NVO smatra da bi izostanak jasnog odgovora predsjednice Komisije Maje Popović bio “potvrda riječi Ivana Novosela, i neporeciv dokaz” da je upravo Popovićka “trenutno u Opštini Tivat najodgovornija osoba za zataškavanje krivičnih djela”            .

“Ujedno to će pored TAA, i Tužilaštvo otvoriti neka nova pitanja – npr.da li su u aferu “Komunalije” uključena i mnoga druga lica iz Opštine Tivat, a ne samo oni koji su formalno-pravno odgovorni za poslove obračuna i naplate komunalija? Što će zahtijevati značajno proširivanje istraživanja, za koja – valjda nam nakon ovih godinu i osam mjeseci rada, možete vjerovati – itekako imamo kapaciteta.”- poručili su opštinarima aktivisti NVO TAA.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije