9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TAA: Lokalna vlast pokušava da sakrije sopstveni kriminal

Vladajuća DPS-SDP koalicija u Tivtu svojim odbijanjem da zakaže posebnu sjednicu SO Tivatna kojoj je trebalo da se oformi višestranačka Komisija za ispitivanje obračuna naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u periodu 2010-2014, ogolila se do kraja, i pokazala da su bezakonje, korupcija, lični interesi, i sektaška poslušnost i lojalnost njihova jedina politika – saopštila je danas NVO “Tivatska antikorupcijska akcija”.

Istraživanja ove NVO pokazala su da su investitori kondo-hotela “Regent Porto Montenegro” oslobođeni 80 odsto iznosa naknade za komunalije iako nije riječ o klasičnom, već kondo-hotelu gdje se u međuvremenu 60 odsto apartmana prodalo na tržištu kao privatni stanovi. Tivatska opozicija stoga je prozvala lokalnu vlast i bivšeg gradonačenika Dragana Kankraša (DPS) da su gradski budžet oštetili za oko milion eura, a predsjednik SO Krsto Bošković (SDP), odbio je da na zahtjev trećine odbornika, zakaže posebnu sjednicu lokalnog parlamenta o ovoj temi.

“Jasno je da oni nipošto nisu željeli raspravu u lokalnom parlamentu o aferi protivzakonite naplate naknade za komunalije jer bi se tako građanima Tivta dokazalo do u najsitnije detalje da je izvršna vlast na čelu Kankarašem prilikom obračuna naknade za objekat “Regent” počinila krivično djelo kojim je budžetu Opštine nanesena šteta veća od milion eura. Dokazalo bi se da ovo krivično djelo nikako nije moglo desiti zbog nečijeg propusta, već je bilo plod namjere i organizovane akcije. Dokazalo bi se do u najsitnije detalje da su u opštinskoj Odluci o naknadi za komunalno opremanje zemljišta namjerno ugrađene dvosmislenosti oko naplaćivanja dodatnih 50% naknade za objekte preko 500 m2, odnosno 250 m2, da bi izvršna vlast mogla da manipuliše tom odredbom po svojoj volji – što je stvorilo izvanredan prostor za korupciju.”- saopštila je danas TAA.

Zgrada Opstine Tivat
Zgrada Opstine Tivat

Ta NVO smatra da bi se, u skupštinskoj raspravi koju Bošković nije dozvolio “rukovodeći ljudi Opštine sami mogli inkriminisati lažima, kao što je Kankaraš već uradio svojim izjavama listu “Dan” i Radio-Tivtu.”, i poručuju da bi možda neko od odbornika SDP tada mogao “jasno izjasniti protiv ovog kriminala”.

TAA smatra da je još veći problem za lokalnu vlast bio opozicioni zahtjev za osnivanje višestranačke Komisije koja bi preispitala sve obračune komunalija u protekle četirui godine, pa je “aktualno opštinsko rukovodstvo ovim svojim kukavičkim gestom, potvrdilo da je spremno da svim sredstvima zataška cijelu aferu.”

“Odbijanjem da podnesu krivičnu prijavu protiv Kankaraša, i odbijanjem da se formira višestranačka Komisija, gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), Krsto Bošković, i njihovi saradnici iz vrha lokalne vlasti pristali su da budu saučesnici u ovim teškim malverzacijama. Zašto bi to bili spremni da čine, sem ako nisu čitavo vrijeme znali što g. Kankaraš radi?”- pita se TAA dodajući da su aktuelni tivatski gradski čelnici, odbijanjem Komisije, “ pokazali da žele da spriječe otkrivanje drugih sličnih protivzakonitih obračuna, i samo pojačali naše sumnje da ima još mnogo malverzacija koje čekaju da budu otkrivene.”

“Formiranje nekakve njihove interne, DPS-ovske “komisije” je poseban bezobrazluk, i otvoreno ruganje građanima Tivta i vladavini prava. Oni više i ne kriju da opštinski budžet i imovinu smatraju svojim ličnim i partijskim vlasništvom, i da misle da su iznad zakona, a da smo svi mi ostali građani drugog i trećeg reda! Pošto nam izvori iz Opštine govore da se dešavaju teške manipulacije dokumentacijom u proteklih mjesec i po dana, javno pitamo gradonačelnika Novosela: Da li je istina da je u proteklih mjesec i po dana – mimo obavještavanja javnosti i bez podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih lica – potpisan čitav niz aneksa za ugovore o naplati naknada za komunalije, jer su u prvobitnim ugovorima obračuni naknada urađeni protivzakonito i na štetu budžeta Opštine?”- stoji u saopštenju TAA uz napomenu da će ta NVO do kraja istražiti čitavu aferu komunalije i da neće dozvoliti da se” kola slome na nekom od nižih službenika”. Ta NVO saopštila je i da će o ovoj aferi obavijestiti ambasade zemalja EU i Delegacija EU u Podgorici, kao i “sve relevantne evropske institucije, a naročito uticajne nevladine organizacije i novinske istraživačke centre u zemljama Evropske Unije koji se bave problemom korupcije.”

Najčitanije