TA: Zaduženje opštine Tivat po nalogu Vlade i premijera

Povodom najave novih kreditnih zaduživanja Opštine Tivat reagovala “Tivatska akcija”

Pine noću
Tivat – Pine noću

Povodom najava da će se Opština Tivat kreditno zadužiti za izgradnju 11 miliona eura vrijednog novog pristupnog puta za kompleks Luštica bay, Udruženje građana “Tivatska akcija” (TA), danas je saopštilo da čelnici lokalne uprave to čine po nalogu Vlade i premijera Mila Đukanovića koji su te obaveze ugovorom sa “Orascomom”, prebacili na pleća lokalne uprave.

TA je podsjetila da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) sličan potez najavljivao još krajem prošle godine, ali je od njega odustao nakon žestooke negativne reakcije cjelokupne tivatske opozicije.

“Ohrabren valjda ukazanjem svog gospodara prilikom otvaranja supermarketa “Franca”, u posljednjem intervjuu za Radio Tivat, Novosel je ponovo iskazao elan da zadužuje Tivat po raznim osnovama, između ostalog i radi ovog projekta.”- saopštila je TA. Premijer Milo Đukanović je prilikom nedavne posjete Tivtu saopštio da uzimanje novih kredita za gradnju putne, kanalizacione i druge infrastrukture za turistički kompleks “Orascoma” na Luštici, “neće ugroziti finansijksu stabilnost” opštine Tivat i preporučio lokalnoj upravi da “hrabro ulazi u nove investicije” jer tako radi i Vlada sa autoputem, iako je državni budžet u deficit.

TA je poručila da niko u lokalnoj vlasti nema pravo da građanima Tivta na vrat natovari nove kredite od oko 11 miliona eura za izgradnju novog pristupnog puta za Luštica bay.       “Niko iz DPS-a u kampanji za lokalne izbore 2012. ni jednom riječju nije pominjao da imaju namjeru da uzmu kredit za potrebe ovog projekta. Prema tome, pokušaj uzimanja ovog kredita bila bi otvorena i brutalna prevara građana Tivta, i potpuno urušavanje parlamentarizma. Gospodo iz režimskih partija, strpite se malo! Ostalo je još samo osam mjeseci do lokalnih izbora, pa ćete na njima moći da tražite podršku građana Tivta i za ovaj kredit, i za svaku drugu štetu koju zamisle vaši šefovi iz Podgorice.”- poručila je TA.

Oni su podjetili da je Opština Tivat već uložila oko 3 miliona eura u eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje ovog puta, “ i to je od nas više nego dovoljno”.

“Podsjećamo Tivćane da po nakaradnom ugovoru između Vlade, Opštine i “Luštica Developmenta” koji je u ime Opštine potpisao bov gradnačelnik Dragan Kankaraš, Opština Tivat ne dobija ni centa ,ni za zakup niti za komunalije, i da se sva zakupnina uplaćuje Vladi. Svakome normalnom čovjeku, koji Tivat doživljava svojim gradom, jasno je da izgradnju puta treba isključivo da finansira Vlada, i da ona samo od zakupnine može s lakoćom otplaćivati kredit.”- saopštila je TA dodajući da Novosel koji bespogovorno sluša Podgoricu, “sasvim neskriveno najavljuje je lagano skliznuće Tivta u dužničko ropstvo i njegovo pretvaranje u još jednu prezaduženu i siromašnu opštinu Crne Gore.”

TA je Novosela optužila i da je u nastupu na lokalnom radiju prije dva dana, “u svom maniru, izgovorio zaprepašćujuću neistinu da je Opština Tivat na ime otplate kredita i duga “Građevinaru” prošle godine imala ukupne izdatke od 750.000 eura, te da nam stoga nije problem da uzmemo nove kredite.”

“ Međutim, istina – koja je nepoznati fenomen Novoselu – značajno je drugačija: Opština Tivat je na ime otplate kredita, i duga “Građevinaru” u 2014. imala ukupne izdatke od preko 1.200.000 eura! (558.320 eura za otplatu kredita, 600.000 eura za otplatu duga “Građevinaru”, i 47.973 eura za kamate.) “- tvrdi TA. Oni su gradonačelnika upitali i zašto će Tivat vraćati 58 odsto krerdita od 10,24 miliona eura kojim se u Krtolima, gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za taj grad i za Kotor.

“Što se, kad je u pitanju finansiranja izgradnje ovog postrojenja, promijenilo u međuvremenu, budući da se sjećamo obećanja Vlade da će ona finansirati vraćanje glavnice za ovu investiciju, a Opština Tivat samo kamatu?”- upitala je TA gradonačelnika.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.