17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

TA – reagovanje na odgovore nadležnih povodom zabrane emitovanja muzike u “Black sheepu”

Lokal- The Black Sheep
Lokal- The Black Sheep

Tivatska akcija reagovala je povodom odgovora predsjednice opštine Tivat Snežane  Matijević i glavne administratorke Jovanke Laličić oko slučaja zabrane emitovanja muzike u lokalu “Black sheep”.

“U odgovoru opštinskih funkcionera na naša pitanja povodom slučaja “Black Sheep” prvo što upada u oči i izaziva veliku pozornost jeste da načelnica Sekretarijata za finansije Rajka Jovićević nije uopšte odgovorila na naša pitanja, a da je Glavna administratorka Jovanka Laličić napisala jedan čitav, kako neko reče, svetomarovićevski referat!

Ove dvije činjenice svakog čovjeka zdravog razuma tjeraju da se zapita da li je gđa Jovićević svoje Rješenje kojim ukida lokalu “Black Sheep” pravo da emituje muziku i izvodi muzički program donijela samostalno, ili pod nečijim pritiskom, i jasno sugerira odgovor na to pitanje, kao što upućuje i na to ko bi mogao biti taj ko je izvršio pritisak.

Podsjećamo, naša pitanja, na koja i dalje čekamo jasan i konkretan odgovor, glasila su:

Kako to da Rješenje kojim Vaš Sekretarijat dozvoljava emitovanje muzike i izvođenje muzičkog programa u ugostiteljskom objektu „Black Sheep“ potpisujete i Vi, i Vaša pravna savjetnica, a Rješenje kojim to poništavate potpisujete samo Vi, iako niste pravnica već dipl. ekonomista?

Kako to da u prvom Rješenju prihvatate Proračun postojećeg stanja izolacije Instituta „Sigurnost“ kao dokaz da je ispoštovan član 57 stav 2 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a u drugom Rješenju ga ne prihvatate, pozivajući se na isti član i i isti stav pomenutog Pravilnika?!

 Tivatska akcija
Tivatska akcija

Gđo Jovićević, uvjeravamo Vas da ćemo na ova pitanja morati da dobijemo zadovoljavajući odgovor, a vjerujemo da biste, pored odgovora, imali još mnogo toga informativnog da kažete o cijelom slučaju. Ako Vi, ipak, podliježete nečijem pritisku i pristajete da budete „živi štit“ za nečije zlonamjerne naume – to je Vaš izbor.

Što se tiče odgovora Predsjednice Opštine Snežane Matijević – u njemu nalazimo nekoliko izuzetno ozbiljnih izjava koje ćemo morati da razjasnimo.

Gđo Matijević, u odgovoru na naše 3. pitanje jasno ste da kazali da je Komunalna policija sačinjavala zapisnike i službene zabilješke u ovom slučaju, i da je izvršavala mjerenje buke. S obzirom da je to pitanje jedno od najvažnijih u ovom nemilom slučaju, tražimo od Vas da date javnosti na uvid sve Zapisnike i Službene zabilješke Komunalne policije koje je ovaj organ sačinio povodom ovog slučaja u periodu od 29. decembra 2015. (kada je Sekretarijat donio Rješenje kojim se lokalu „Black Sheep“ dozvoljava emitovanje muzike i izvođenje muzičkog programa), pa do 4. aprila 2016. (kada je isti Sekretarijat donio Rješenje kojim ukida prethodno Rješenje od 29.12.2015.)

U Rješenju kojim se ukida lokalu “Black Sheep” pravo da emituje muziku i izvodi muzički program, kao i u Rješenju Gl. administratora koji prvostepeno Rješenje potvrđuje nigdje se ne navodi da je Komunalna policija prilikom svojih intervencija izvršila mjerenje buke i ustanovila da ista prekoračuje zakonom dozvoljene vrijednosti.

Tako da nas Vaš odgovor veoma čudi, i živo nas zanima da li će se desiti da se, iznenada, takvi Zapisnici pojave?

U odgovoru na naše 2. pitanje iznijeli ste nekoliko za jednog Predsjednika Opštine apsolutno neprihvatljivih stavova, kojima jasno pokušavate da se odreknete odgovornosti koje Vam Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Tivat jasno nameću.

Nije na Predsjedniku Opštine da provjerava svako rješenje koje donesu njegovi podređeni, ali kad god se pojavi ozbiljan problem i ozbiljna sumnja da neko od Vama podređenih funkcionera i službenika zloupotrebljava svoj položaj i postupa protivzakonito – Predsjednik Opštine je dužan da reaguje. O tome govore odredbe Zakona i Statuta kad spominju da Predsjednik Opštine vrši nadzor nad radom lokalne uprave i da je odgovoran za njen rad.

Tako da Vaš odgovor da stojite samo iza svake odluke koju ste Vi potpisali i da prepuštate „relevantnim“ institucijama da ocjenjuju zakonitost rada Vama podređenih funkcionera i službenika smatramo krajnje nedostojnim izbjegavanjem odgovornosti koju nosi Vaša pozicija. Ko bira, gđo Matijević, načelnike službi u lokalnoj upravi – Predsjednik Opštine ili „relevantne“ institucije!? Ko ih smjenjuje? Ko snosi potpunu političku, moralnu, a i često i krivičnu odgovornost za ono što rade ljudi koje je sam birao i nad čijim radom u svakom trenutku može da ima potpuni uvid? Predsjednik Opštine, ili „relevantne“ institucije, gđo Matijević? Neshvatljivo nam je da ovakvim izjavama javno sami sebi rušite autoritet.

Gđo Matijević, Tivatska Akcija je sa simpatijama propratila Vaš izbor za Predsjednika Opštine, bez obzira na naše stavove o partiji kojoj pripadate. Podržali smo na sjednicama SO Tivat Vaš svaki, pa i najsitniji potez koji smo vidjeli kao pozitivan iskorak u odnosu na Vaše prethodnike. Priznajemo Vam da ste mnogo otvoreniji za komunikaciju sa građanima nego što su Vaši prethodnici ikada bili. Međutim, kako vrijeme ide, Vi te sastanke, na kojima bi trebalo da se riješe problemi, sve više koristite kao alibi da sa sebe skinete odgovornost. Po principu „ja bih to htjela ovako, ali moj tim misli onako, i ja tu ništa ne mogu.“ To nije ponašanje dostojno Predsjednika Opštine. Vi ste ta koja je na čelu grada, i Vi ste ta koja treba da „odreže“ – donese odluku kad ne postoji svima prihvatljivo rješenje. Vi – svojim izbjegavanjem da preuzmete odgovornost – prepuštate agresivnim pojedincima u lokalnoj upravi, koji su umislili da su i zakonodavci i vlasnici zakona u Tivtu, da diskriminišu i targetiraju građane po svom nahođenju, umišljajući valjda da kao zaslužni partijski jastrebovi imaju na to pravo.

Na kraju, gđo Matijević, moramo se osvrnuti i na to da ste gotovo zavapili – i to zajedno s gđom Laličić – da ne miješamo javnost u slučaj „Black Sheep“. Gdje su nestala ona Vaša obećanja, kad ste stupili na funkciju, da će rad Opštine Tivat biti krajnje transparentan i otvoren za javnost, i da ćete biti predsjednica svih građana Tivta, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju? Stiče se utisak, gđo Matijević, da pokušavate pobjeći od javnosti i da biste rado da se zaklonite iza „relevantnih“ institucija. Onih, valjda, kojima trebaju godine da počnu najprostiji postupak, onih koji nikada ni za što nisu nadležni, onih koji godinama ne mogu da se pomaknu s izviđaja… Javnost i mediji, nažalost, odavno su jedino sredstvo da istina o zloupotrebama moćnika izađe na vidjelo. Ko nema što da krije, gđo Matijević, rado će i spremno doprinijeti da i istina o slučaju „Black Sheep“, sa svim detaljima, izađe na svjetlost dana” kaže se u saopštenju TA.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije