18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TA i HGI vide namjeru da se istjera domicilno stanovništvo

Kakrc - Foto Boka News
Kakrc – Foto Boka News

Namjera tivatske lokalne DPS-SDP vlasti da drastičnim povećanjem poreza na nepokretnosti kompenzira izostanak prihoda u gradskoj kasi jer od 1.januara zbog odluke Vlade da “ukloni biznis barijere”, neće moći da naplaćuje komunalije od onih koji grade nove objekte, nailazi na sve veći politički otpor u tom gradu. Tako je udruženje građana Tivatska akcija (TA) sinoć održalo tribinu sa mještanima Krašića na kojoj je izraženo veliko nezadovoljstvo i ogorčenje zbog planiranog povećanja poreza, posebno zbog povećanja za 1,5 puta poreske na poljoprivredno, šumsko i neplodno zemljište sa 0,1% na 0,25% .

“Takvo povećanje realno pogađa prije svega domicilno stanovništvo Tivta, kojem dominantno pripadaju i mještani Krašića. Prisutni mještani pitali su se kako je moguće da aktualna opštinska vlast namjerava da poveća porez na nepokretnosti kad se zna da je u Tivtu i prije najnovijeg “Nacrta o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na nepokretnosti “, porez u Tivtu bio sedam puta veći nego npr. u Herceg-Novom, a dvanaest do petnaest puta veći nego u Baru; njihovo očekivanje po tom pitanju bilo je da se porez smanji, a ne dodatno povećava.”- saopštili su juče iz TA.

TA je obećala Krašićanima da će, ukoliko bude ušla u lokalnu vlast nakon predstojećih izbora u martu naredne godine, “inicirati predlog da se utvrde posebni koeficijenti za građevinsko zemljište, sa jedne strane, a, sa druge, posebni koeficijenti za šumsko, neplodno i poljoprivredno zemljište, da se napravi razlika između pravnih i fizičkih lica, te da se na taj način smanji porez na ove vrste zemljišta koji opterećuje prije svega starosjedioce i domicilno stanovništvo Tivta.”

Podsjećajući da dok diže poreze lokalnom stanovništu, Opština Tivat namjerava da podigne višemilionske kredite da gradi obećanu infrastrukturu za velike strane investitore poput “Orascoma”, iz TA su ocijenili da “sve nevolje Tivta potiču od neodgovorne, kriminogene i poslušničke aktualne opštinske vlasti koja ne štiti lokalnu autonomiju Tivta, nego slijepo izvršava naređenja svojih šefova iz Podgorice”.

OO HGI Tivat je saopštio da njihovi odbornici neće podržati izmjene odluke o porezu na nepokretnosti jer to “šteti lokalnom stanovništvu”.

“Nacrta izmjena direktno ugrožava dalju opstojnost dugogodišnjih,višedecenijskih pa i višestoljetnih imaoca i nasljednika nepokretnosti. Porez na stambeni dio koji se dosad plaćao, po novoj odluci raste za četvrtinu vrijednosti. Zemljište bilo kakve kategorije-kulture plaćaće se 2,5 puta više nego do sada. Građevinsko zeljište koje kao takvo možda niste željeli ali je DUP-om usvojeno, ide na 0,4% a ako ga niste priveli namjeni 0,75% na obračun oporezivanja. Podrumi, garaže i pomoćni objekti 1,7 puta će se više oporezovati. “Kaznenim” odredbama za ne stavljanje zemljišta u funkciju jasno se hoće sve one koji imaju velike površine zemljišta da natjeraju da ga koriste. I, to je u jednu ruku OK, ali sa druge strane to je protiv interesa starosjedilaca koji će na taj način biti prisiljeni da prodaju zemlju jer neće moći da plaćaju poreze. S druge strane se investitorima omogućavaju sve povlastice i manje stope poreza.”- saopštio je predsjednik OO HGI Tivat Ilija Janović.

On je ocijenio da izmjene koje predlaže lokalna vlast “pogoduju samo jednoj vrsti biznisa i betonizaciji, dok se istovremeno dovodi lokalno stanovništvo u položaj neizdrživog nameta i otežanog obavljanja drugih poslovnih aktivnosti.”

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije