22 C
Kotor

Slušaj online radio

TA: DPS spreman na sve da izbjegne neugodne teme

Tivat foto Boka News

Građani Tivta u utorak su tokom sjednice SO, mogli svjedočiti na što su sve spremni pripadnici tivatskog DPS-a, i to samo da bi izbjegli da se javno izjasne o najavi privatizacije Aerodroma Tivat- saopštila je juče Tivatska Akcija (TA)

Ova lokalna partija čijeg su jednog od odbornika pokušali i nasilno udaljiti sa sjednice zbog navodnog nepoštovanja poslovnika, ocijenila je da je predsjednik SO Ivan Novosel (DPS), uz asistenciju odbornika te stranke, „brutalno pogazio ne samo poslovnik SO i Statut Opštine Tivat, već i Ustav CG.“

„Pretvorio je opštinski parlament u sjednicu partijskog komiteta u kojoj ne važe nikakvi propisi,  već samovolja jednog čovjeka i teror većine.“- poručila je TA ističući da Novosel nije u dnevni red sjednice uvrstio predlog Odluke povodom najavljenog davanja u zakup Aerodroma Tivat a koju je u zakonskom roku i formalno ispravno podnio odbornički klub SDP, „iako za to nije imao nikakvo uporište u Poslovniku“.

„Time nije samo brutalno zloupotrebio funkciju predsjednika SO Tivat, već je praktično ukinuo statutarna, poslovnička i ustavna prava odbornika. On je time sve odbornike opozicije i sve građane koje ti odbornici predstavljaju, isključio iz Ustava CG, i pretvorio u građane drugog reda! U toku rasprave, stavio je na glasanje i uz pomoć dizača ruku iz svoje partije ukinuo replike, iako u Poslovniku nema mogućnosti za tako nešto. Mogli ste čuti da smo ga više od deset puta pozivali da pročita odredbu Poslovnika SO koja bi mu davala pravo da to uradi, i da on nije umio da odgovori. Ivan Novosel i njegova partijska većina su u SO Tivat suspendovali su Ustav i zakone, i uveli brutalnu silu većine kao jedini „zakon“. Naravno da mi nismo prihvatili da nam samovolja jednog Ivana Novosela diktira pravila u skupštini.“- poručila je TA.

Tivatska akcija

Ocijenili su da i pored svega što je predssjenik SO učinio, lokalna vlast predvođena DPS-om nije uspjela sakritri svoj stav o najavljenoj privatizaciji, odnosno davanju aerodroma u dugoročni zakup.

“Oni podržavaju prodaju aerodroma, kao i sve drugo  što dolazi od njihovog partijskog vrha, bez obzira koliko to štetno bilo po Tivat. Svjesni, međutim, kolika je sramota ne suprotstaviti se privatizaciji ovog preduzeća, bili su spremni da sabotiraju raspravu na bilo koji način, samo da to ne bi i javno morali izreći“- smatra TA.

Komentarišući ponašanje gradonačelnice Snežane Matijević (DPS) na sjednici SO i izjave koje je ona kasnije davala medijima, TA je saopštila da je Matijevićka “izrekla  nekoliko vrlo opasnih neistina i podmetanja  u smislu da je bila vrijeđana i da joj se čak prijetilo“. Napominjući da su stotine građana Tivta slušale direktni radijski prednost zasijedanja SO i da postoji tonski zapis, TA je konstatovala da je Matijević „u emocionalnoj usplahirenosti pretjerala, ali da mora biti svjesna koliko je opasnih provokacija izgovorila“, zbog čega TA očekuje javno izvinjenje gradonačelnice. Konstatovali su da je rad Matijevićke u proteklih godinu na čelu grada „bio više nego loš“.

“Lako je reći „biću predsjednica svih Tivćana“ – dok ne stignu neke mračne instrukcije iz Podgorice. A onda, kao na primjeru aerodroma, padnu maske, i vidi se jesu li bitniji interesi Tivta i Tivćana, ili slast vlasti. Dobro se pogledajte u ogledalo, gđo Matijević, i svi ostali iz DPS-a koji ste dozvolili Novoselu da napravi haos od jučerašnje sjednice, i dobro razmislite o daljim svojim postupcima. Da li mislite da vam većina na izborima daje pravo da vršite nasilje nad manjinom, da suspendujete zakone i Ustav? Da je vaša samovolja zamjena za demokratiju i vladavinu prava? Želite li da idete tim putem?“- poručila je lokalnoj vlasti TA dodajući da je „loptica u njihovom dvorištu“, zbog čega će dalji odnos vlasti prema pitanju aerodroma “i vaš odnos prema Ivanu Novoselu i njegovim brutalnim zloupotrebama funkcije predsjednika SO“,  odrediti dalji politički život u Tivtu.

Najčitanije