15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

TA: Diktatura bezakonja na djelu – ko je i ko sve može postati “Black sheep” u Tivtu?

„The Black Sheep“ -Tivat
„The Black Sheep“ -Tivat

Tivatska javnost je već imala u nekoliko navrata prilike da se upozna sa problemima koje opštinska vlast, zloupotrebljavajući političku moć, pravi vlasnicima lokala „Black Sheep“. Tivatska Akcija do sada nije reagovala nadajući se da odgovorni u lokalnoj upravi imaju dovoljno svijesti, savjesti i odgovornosti da se u ovom slučaju  batale očiglednih partijskih i prijateljskih uticaja, i postupe u skladu s propisima. Na žalost, kako ne pokazuju intenciju da tako postupe, već troše vrijeme izgovarajući se čekanjem odluke Upravnog suda –  prinuđeni smo da reagujemo.

TA nikada ni u čemu a priori ne zauzima bilo čiju stranu, a problem buke shvata krajnje ozbiljno, pogotovu što smo svi mi u ovoj zemlji, naročito na Primorju, mnogo puta bili žrtve terora buke iz raznih ugostiteljskih objekata. Međutim, u ovom slučaju je riječ o svemu drugom sem o tome.

Da ukratko podsjetimo tivatsku javnost: nadležni Sekretarijat je povukao sopstveno Rješenje kojim se lokalu „Black Sheep“ dozvoljava emitovanje muzike i izvođenje muzičkog programa – navodno iz dva razloga: zbog toga što nema Sertifikat ovlašćene ustanove o zvučnoj izolaciji (iako takva ustanova u Crnoj Gori ne postoji, i uprkos tome što je u prvom Rješenju kao dokaz u tom smislu prihvaćen Proračun postojećeg stanja izolacije koji je uradio Institut „Sigurnost“), te zbog toga što je ocijenio da je u susjednom stambenom objektu emitovanjem muzike ozbiljno ugroženo zdravlje ljudi. I Glavna administratorka Opštine Tivat Jovanka Laličić je odbila žalbu vlasnika lokala pozivajući se na ove iste „argumente“.

I sve to uprkos činjenici da Komunalna policija prilikom bezbrojnih i bjesomučnih svojih kontrola ni jednom nije utvrdila da je nivo buke od emitovanja muzike iz lokala bio veći od zakonom dozvoljenog, niti je, makar jedan jedini put, utvrdila da je nivo buke u susjednoj kući bio veći od zakonom propisanog!

Povrh svega, vlasnici lokala su više puta izrazili spremnost da, zbog dobrosusjedskih odnosa, urade i dodatnu izolaciju, i još smanje nivo buke, iako ih zakon na to ne primorava. Opštinsku vlast ništa od toga nije interesovalo.

Logo Tivatske akcije
Tivatska akcija

Stoga TA javno postavlja sljedeća pitanja funkcionerima Opštine Tivat:

Načelnici Sekretarijata za finansije Rajki Jovićević –

  • Kako to da Rješenje kojim Vaš Sekretarijat dozvoljava emitovanje muzike i izvođenje muzičkog programa u ugostiteljskom objektu „Black Sheep“ potpisujete i Vi, i Vaša pravna savjetnica, a Rješenje kojim to poništavate potpisujete samo Vi, iako niste pravnica već dipl. ekonomista?

Kako to da u prvom Rješenju prihvatate Proračun postojećeg stanja izolacije Instituta „Sigurnost“ kao dokaz da je ispoštovan član 57 stav 2 Pravilnika o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a u drugom Rješenju ga ne prihvatate, pozivajući se na isti član i i isti stav pomenutog Pravilnika

  • Glavnoj administratorki Jovanki Laličić –
  1. Kada ste, osim toga što ste pravni ekspert i opštinska siva eminencija opšte prakse – postali i ljekar specijalista? S obzirom da u svom Rješenju dajete medicinske dijagnoze.

2. Da li u Crnoj Gori postoji institucija koja je ovlašćena da izdaje sertifikate o zvučnoj izolaciji?

3. Da li u Tivtu svi ostali ugostiteljski objekti, koji imaju pravo da emituju muziku, imaju Sertifikat te ovlašćene ustanove?

  • Predsjednicu Opštine, Snežanu Matijević, pitamo da odgovori na sljedeća pitanja, umjesto što se izgovara čekanjem odluke Upravnog suda-
  1. Da li ste spremni da javno izjavite (s obzirom da Predsjednik Opštine po Zakonu ima obavezu da vrši nadzor nad radom organa lokalne uprave i da je odgovoran za njihov rad)  da su nadležni opštinski organi u ovom slučaju apsolutno donosili rješenja u skladu s propisima, i da u potpunosti stojite iza njihovih odluka?

2. Da li ćete – u slučaju da Upravni sud donese presudu u korist vlasnika lokala, a oni nakon toga zatraže naknadu za štetu koja im je pričinjena – tu štetu platiti iz svog džepa i džepa funkcionera koji su donosili rješenja, ili novcem iz budžeta, tj. novcem svih građana Tivta?

3. Da li je Komunalna policija Opštine Tivat dužna da prilikom intervencija sačinjava odgovarajuće zapisnike, i, u ovakvim slučajevima, izvrši mjerenja buke, ili služi za iživljavanje opštinske vlasti nad nepodobnim građanima i preduzetnicima?

TA očekuje da navedeni opštinski funkcioneri odgovore jasno i konkretno na ova pitanja. Ukoliko ne odgovore, ili budu dali nejasne i demagoške odgovore (i budu se pozivali da čekaju presudu Upravnog suda) – biće jasno da se u ovom slučaju radi o krajnje promišljenoj, namjernoj, i organizovanoj zloupotrebi političke moći s namjerom da se nekome onemogući pravo na rad, tj. da mu se naruše temeljna, Ustavom zagarantovana ljudska prava.

Ukoliko Upravni sud donese jedinu moguću pravno utemeljenu presudu – u korist vlasnika lokala „Black Sheep“ – svi nadležni funkcioneri moraće da odgovaraju. A ukoliko se desi – jer je u ovoj zemlji mračnih čuda sve moguće – da i Upravni sud potvrdi ovo bezakonje opštinskih organa, neka svim ostalim tivatskim ugostiteljima bude jasno da to znači da će i oni morati da prekinu emitovanje muzike u svojim lokalima. Jer Zakon mora biti jednak za sve.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije