SZS Tivta priprema se za predstojeću ljetnju požarnu sezonu

Vatrogasci
Vatrogasci

Komandir Službe zaštite i spašavanja (SZS) Opštine Tivat Zoran Barbić napravio je detaljnu procjenu rizika od šumskih požara i utvrdio mjere i aktivnosti priprema za predstojeću ljetnju požarnu sezonu za cijelo područje te opštine, a koje operativno „pokrivaju“ SZS Tivat i Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ iz Radovića.

U dokumentu koji je proslijeđen čelnicima lokalne uprave detaljno je objašnjeno stanje šumskih kompleksa na području svih tivatskih mjesnih zajednica, faktori rizika za izbijanje požara, te rizika i eventualnih olakšavajućih okolnosti za vatrogasce prilikom eventualnih akcija gašenja šumskih požara. Detaljno je sagledano stanje putne mreže, šumskih protivpožarnih koridora, hidrantske mreže u naseljima te elektronistalacija koje se prostoru iznad pojedinih djelova šuma u Tivtu, a data je i procjena vremena dolaska vatrogasaca na lice mjesta i početka gašenje požara od početkog momenta uzbunjivanja SZS Tivat i DVD Krtoli. Među faktore rizika u gašenju eventualnih šumskih požara na prostoru Lepetana i dijela Krtola pored ostaloga, navedeno je i prisustvo neeksplodiranih ubojnih sredstva na terenu, a koja nisu očišćena još od vremena Drugog svjetskog rata.

Barbić je predložio lokalnoj upravi da zbog povećanog rizika od izbijanja požara u ljetnjem periodu, SZS Tivat koja broji 17 vatrogasaca i komadira, bude sezonski ojačana za još 4 vatrogasca u periodu jun-oktobar, a isto je predložio i za DVD „Krtoli“ koje broji 20-tak aktivnih volontera. Takođe, traženo je da se tokom sezone pojača dežurna smjena SZS Tivat i DVD Krtoli a izrađena je detaljna taktika dejstva u slučaju šumskog požara, sa procedurama za intervenciju, kao i eventualno pozivanje u pomoć vatrogasaca sa Aerodroma Tivat, odnosno kolega i SZS Budve, Kotora i Herceg Novog. Barbić namjerava da tokom sezone      otvori i poseban istureni punkt sa jednim protivpožarnim vozilom i dva vatrogasca na području MZ  Lastva-Seljanovo, radi brže i efikasnije početne intervencije u sjevernom dijelu teritorije opštine Tivat.

Vatrogasci
Vatrogasci

Inače, SZS Tivat je ovih dana u cilju poboljšanja uslova za gašenje požara u početnoj fazi na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica, u luštičko selo Mrkovi stacioniralo  navalno vozilo „dennis“ kapaciteta 1.000 litara vode. U toku su remontni radovi na kompletnom voznom parku sa kojim raspolaže tivatska SZS, pa će do 1.juna pored šest već servisiranih i potpuno ispravnih vozila, u operativno stanje biti dovedene još dvije trenutno neispravne auto-cisterne.

1 komentar

  1. Kome smetaju kamere?
    Uspostavite sistem za osmatranje i rano upozorenje, što je ključ uspjeha. Sasjecite u korenu!
    Komandiru Službe zaštite i spašavanja (SZS) Opštine Tivat, gosp. Zoranu Barbiću, preporučio bih postavljanje video nadzora na brdu Vrmac (706 m.) ili Goražda (452m) za osmatranje tivatskog zaliva, kao i postavljanje nadzornih kamera na seoskim prilaznim putevima. Sve iz jednog centra, sve pod kontrolom.
    Zalažem se za pooštravanje sankcija protiv počinioca krivičnih djela podmetanja požara i sl. kvalifikacija (“nemar”, u “pijanom stanju”, “maloljetno lice”, i sl.) i drastično kažnjavanje.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.