10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski stručnjaci na Green Culture Forumu

Ulcinj – foto Dejan Dajkovic

Petodnevna manifestacija „Green Culture Forum“, koja će se održati od 7. do 11. juna na teritoriji osam crnogorskih opština, okupiće svjetske stručnjake iz oblasti zelene kulture, biznisa, umjetnosti i javne uprave i to iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Holandije, SAD i Crne Gore.

Manifestaciju organizuje NVO „KRUG“ koja je ove godine pozvala na saradnju crnogorske i regionalne partnere a na forumu će govoriti eskperti London School of Economics, Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore (Green Building Council of Montenegro), lideri u sektoru održivog biznisa, umjetnici, predstavnici javne uprave i drugi.

Među govornicima su Alina Averchenkova, direktorica Grantham istraživačkog insitura o klimatskim promjenama (London School of Economics), Robin Đelateli Smit /Gellately Smith/ direktor Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore, Dejvid Bakland /David Buckland/, umjetnički fotograf, pisac i osnivač vodeće ekološko-umjetničke organizacije Kejp Fervel (Cape Farewell), Mark Bakli /Marc Buckley/, aktivista, futurista i govornik iz oblasti klimatskih promjena kroz prizmu UN ciljeva održivog razvoja, te  prof. dr Dragan Hajduković i muzičar Rambo Amadeus.

Učesnicima Foruma obratiće se i Tigrilla Gardenia iz Italije, zastupnica ideje zaštite i obnove biljnih staništa, njemačka filozofkinja Meluzin Rajmers /Melusine Reimers/, IT preduzetnik i sportista Peter Ivanov, te Šole Džonston /Sholeh Johnston/ iz engleske ekspertske organizacije Džulis Bajsikl (Julie’s Bicycle), humanista Leon Arts, kao i Viktoria Nestor, šefica katedre za fiziku (Hasmonean High School, London, UK).

Forum će se odvijati na nekoliko lokacija u opštinama: Herceg Novi, Kotor, Tivat (Luštica Bay), Podgorica, Cetinje, Nikšić, Bar i Ulcinj-Ada Bojana. Svečano otvaranje foruma biće upriličeno 7. juna u Luštica Bay-u, prijemom dobrodošlice i svečanim obraćanjima i pozdravnim govorima Princa Nikole II Petrovića Njegoša, predsjednika Borda direktora Orascom development Holding Samiha Savirisa /Sawiris/, izvršnog direktora Luštica Development Darena Gibsona /Darren Gibson/, prof. dr Dragana Hajdukovića (CERN), kreativne direktorke NVO „KRUG“, Vesne Sokolovske Jovićević, predsjednice Opštine Tivat Snežane Matijević, kao i predstavnika relevantnih ministarstava.

Lustica Bay

U saradnji sa Luštica Bay-om, posjetioci će moći da prisustvuju i akciji sadnje stabala maslina na teritoriji Luštice, akcije čišćenja plaže Ade Bojane, kao i prikazivanju dokumentarnog filma iz oblasti životne sredine, „In this Climate“ koji će pretpremijerno biti prikazivan na Adi Bojani u subotu 10. juna u 20h. Takodje će biti u prilici da čuju i brojne strategije za zaštitu planete Zemlje.

GCF se održava šestu godinu za redom, a prvi  je događaj ovog tipa na Balkanu. Tokom događaja će se diskutovati o zaštiti životne sredine i njenom odnosu sa drugim oblastima: kulturom, politikom, ekonomijom, biznis sektorom, umjetnošću, naukom, filozofijom. Istovremeno, pod okriljem NVO „KRUG“, u programskom dijelu će učestvovati i brojne relevantne organizacije iz svih krajeva Crne Gore, poput NVO-e „Sinergija“, Udruženje samohranih roditelja“, Naša akcija“, “Svetionik“, “Bushcrafts“, organizacije poput Tehnopoliste studenti Fakulteta za likovnu umjetnost i  Fakulteta za dramsku umjetnost. Takodje Green Culture manifestacija nastavlja saradnju sa Opštinom Ulcinj, a ove godinje otpočinje saradnju sa Ministarstvom kulture i sa Opštinom Podgorica. U sklopu Green Culture Foruma, Ministarstvo za održivi razvoj će promovisati Nacionalnu strategiju za održivi razvoj do 2030, donešene u julu 2016.

Flora Art

NVO „KRUG“ je međunarodna organizacija sa sjedištem u Londonu, Podgorici i Skoplju. Za cilj ima umrežavanje stručnjaka sa svih strana svijeta i prenošenje zelenih ideja do najudaljenijih kutaka na planeti. Do sada su pomoću „Green Culture“ projekta, za nešto više od četiri godine, u Crnoj Gori ugostili preko 70 svjetski renomiranih predavača.

Zelena kulturna mreža NVO KRUG okuplja izvanrednu grupu istomišljenika iz cijele Evrope. Sa preko 70 istaknutih govornika u protekle četiri godine, KRUG je sarađivao sa renomiranim institucijama (Imperial College, British Council, Royal College of Art, Cass Business School), brojnim unverzitetima, ambasadama i organizacijama poput Fondacije Princ Nikola Petrović Njegoš i vodećim svjetskim inicijativama iz oblasti kulture i održivog razvoja – Julie’s Bicycles (www.juliesbicycle.com).

Najčitanije