7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan slobode medija

Sloboda medija
Sloboda medija

Svjetski dan slobode medija biće obilježen danas, sa ciljem promovisanja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i da bi se države podsjetile da je njihova dužnost da poštuju pravo na slobodu izražavanja.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine.

Crna Gora je, prema poslednjem izvještaju Fridom hausa /Freedom House/, i dalje djelimično slobodna država kada je riječ o slobodi medija.

Prema izvještaju te organizacije, Crna Gora je pogoršala ocjenu sa prošlogodišnjih 39 na 41, i pala na 34. poziciju u Evropi, podsjeća Mina.

“Svaka država i teritorija dobija ocjenu od nula (najslobodnija) do 100 (najmanje slobodna), koji služi kao baza za statuse slobodan, djelimično slobodan, ili neslobodan“, pojašnjava se u Izvještaju.

Navodi se da je Crna Gora i dalje ispred ostalih država bivše SFRJ, izuzev Slovenije, koja zauzima 80. mjesto od 199 zemalja i teritorija uključenih u Izvještaj.

Hrvatska je dobila ocjenu 42, Srbija 45, Kosovo 49, Bosna i Hercegovina 50 i Makedonija 62.

U izvještaju se navodi da je do velikog globalnog pada slobode medija u prošloj godini došlo zbog pojačanih podjela u medijskom ambijentu država i zastrašivanja i fizičkog nasilja nad novinarima.

“U vrhu liste Fridom hausa su Norveška, Finska, Holandija i Švedskaa na dnu Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan i Krim“, piše u Izvještaju.

Najčitanije