11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan klimatskih promjena – pogledajte “Crometeo Photo Contest”

Svetski dan klimatskih promjena, 4. novembar, je dan tokom koga se u cijelom svijetu organizuju razne aktivnosti i kampanje koje imaju za cilj da informišu i upozore stanovništvo na eventualne negativne posledice koje ovakve promene mogu da izazovu. Veruju se da se taj cilj može postići očuvanjem biološke raznovrsnosti, održivim korišćenjem prirodnih resursa, smanjenjem zagađenja i pretjerane potrošnje energije.

Crometeo
Crometeo

Potaknuti upravo uspjehom naših fotografa na međunarodnoj fotografskoj sceni koja se bavi meteorološkom fotografijom, odlučili smo pokrenuti Facebook stranicu ‘Crometeo Photo Contest’, objavio je još 2014.godine meteorološki portal Crometeo.

Po uzoru na slična takmičenja koji su u SAD-u hit, i na kojima fotografi iz Hrvatske ostvaruju zavidne rezultate, Crometeo je tada na Facebooku pokrenuo prvo meteorološki fotografsko takmičenje u Evropi. Fotografsko natjecanje odvija se na sedmičnoj razini na službenoj Facebook stranici natječaja.

U obzir dolaze samo fotografije meteorološke tematike (bilo koji motiv vezan uz vremenske pojave). Jedan takmičar u jednoj sedmici smije poslati najviše jednu fotografiju, a takmičiti se mogu fotografi iz cijeloga svijeta.

Deset fotografija s najviše lajkova bit će objavljeno u posebnoj galeriji na Crometeo portalu www.crometeo.hr, a pobjednici osvajaju i nagrade. Ostala pravila takmičanja možete pročitati ovdje.

Prvo mjesto protekle sedmice fotografija Marka Korošeca – vijadukt u magli

Tročlani žiri (u sastavu: Feđa Klarić, Joško Ponoš, Zvonimir Barišin) zaprimio je i ovoga puta 20 fotografija koje ste proteklog tjedna najviše lajkali na stranici Crometeo Photo Contesta. Svaki od njih glasovao je za 10 svojih favorita, a mi smo zbrojil glasove stručnog žirija.

Foto i stormchase majstor iz Slovenije, Marko Korošec, ove sedmice vratio na vrh u velikom stilu. Njegova fotografija vijadukta u magli osvojola je ogroman broj vaših lajkova na Facebooku, ali i 32 boda žirija od mogućih 36, što je Marku donijelo još jedno zlatno.

Foto Marko Korošec
Foto Marko Korošec

Na drugom mjestu smjestio se Sandro Puncet fotografijom kiše meteora iznad Cresa. Sandro je ovotjedno srebro zaslužio s osvojenih 27 bodova.

Foto Sandro Pucet – Kiša metorita

Broncu je osvojio Zadranin Marin Pitton. Njegova fotografija kumulonimbusa i pozitivne munje osvojila je 25 bodova. Čestitamo svima!

Munja – foto Marin Pitton

Natječaj se odvija na ovoj Facebook stranici. Svoje fotografije šaljite nam na spomenutoj stranici isključivo putem poruke, od ponedjeljka do petka. Autor ima pravo poslati jednu fotografiju sedmično, a uz slanje fotografije potrebno je poslati još opis fotografije, vrijeme i mjesto njenoga nastanka.

4.ANTONIO VERUNICA

5 MATKO JOSIPOVIĆ

6 DANIEL PAVLINOVIĆ

qb4pnt

7 DANIJEL PALČIĆ

q9yrgr

8 NINO KERA

wkbjbf

9 ALEKSANDAR GOSPIĆ

dm5pck

10 BORIS BAŠIĆ

Munja-foto Boris Bašić

Najčitanije