13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetska premijera crnogorskog filma “Iskra” oduševila publiku

Svjetska premijera crnogorskog filma “Iskra” Gojka Berkuljana održana je drugog dana 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival na Kanli kuli. Film je prikazan u okviru selekcije Kino Orjen i takmiči se za nagradu “Živko Nikolić”. Pred brojnom hercegnovskom publikom i uz glasne ovacije, reditelj, protagonisti I filmska ekipa su se poklonili, saopštili su organizatori.

“Generalno sam zadovoljan cjelokupnim ishodom, jer smo stavili tačku na rad koji je trajao dugo. Iskreno mi djeluje da je publika reagovala na način kako sam i želio“, kazao je Berkuljan nakon premijere filma.

Iste večeri počela je i selekcija studentskih filmova. Program je otvorila revija kratkih grčkih filmova koja je realizovana u saradnji sa Grčkim filmskim centrom. Prikazano je šest filmova koji su u Herceg Novi stigli nakon brojnih prestižnih festivala kao što su Kan, Berlin, Toronto, Lokarno, Sarajevo. Filmovi su prikazani u amfiteatru Herceg Festa

Ataše za kulturu Ambasade Grčke u Crnoj Gori Gerasimos Hristatos je zvanično otvorio studentsku selekciju.

“Kratkometražni filmovi mi se dopadaju jer me podsjećaju na starogrčki jezik, koji ima to svojstvo da sa malo riječi slušaocu – čitaocu prikaže potpunu i razumljivu sliku koja će ga opčiniti. Autori kratkometražnog filma rade upravo to – u kratkom vremenskom intervalu prikazuju zaokruženu ideju koja ih je inspirisala i kojom potiču gledaoca na razmišljanje.

Radujem se što ste nam večeras pružili priliku da odgledamo šest ostvarenja mladih autora koji su se već afirmisali u inostranstvu i čiji su filmovi nagrađivani u Kanu, Berlinu, Lucernu, Torontu itd. Zahvaljujemo se grčkom filmskom centru koji je poslao filmove, kao i organizatorima Montenegro Film Festivala koji su večeras posvetili novi program FOCUS grčkoj kinematografiji”, istakao je Hristatos.

Četvrtog dana 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival u petak, 3. avgusta u 21 sat na Kanli kuli biće prikazan film “Rekvijem za gospođu J” reditelja Bojana Vuletića. Film se prikazuje u okviru zvanične takmičarske selekcije.

Tragikomedija o društvu u tranziciji sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi sredovječne očajne žene koja ne može da okonča ni život zbog birokratskih prepreka, “Rekvijem za gospođu J” svjetsku premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu. Na FEST-u je u nacionalnoj selekciji osvojio nagrade za najbolji film, režiju, scenario i žensku ulogu, i nagradu dnevnog lista Politika. Takođe, proglašen je za najbolji film 17. goEast festivala u Vizbadenu, posvećenog kinematografijama Centralne i Jugoistočne Evrope. Dobio je i nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Gosti 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival su reditelj filma Bojan Vuletić, producent Nenad Dukić i glumica Mira Banjac.

U 22.40, takođe na Kanli kuli, biće održana premijera filma “Ne gledaj mi u pjat”  rediteljke Hane Jusič. Film se prikazuje takođe u okviru zvanične takmičarske selekcije. “Ne gledaj mi u pjat” proglašen je najboljim filmom i pripalo mu je priznanje “Beogradski pobjednik” na 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, žiri je za najbolju žensku ulogu nagradio glumicu u pobjedničkom filmu Arijanu Čulinu, a ostvarenju Hane Jušić pripala je i nagrada žirija kritike srpskog ogranka FIPRESCI. Gošća festival je protagonistkinja filma Mia Petričević

Na Tvrđavi Forte Mare u 22 sata biće projekcija filma “Slava”. Film su režirali Kristina Grozeva i Petar Valčanov , a prikazuje se u okviru zvanične takmičarske selekcije.

“Slava” je nakon tihog početka festivalskog ciklusa u Lokarnu, sa vremenom postala pravi festivalski teškaš koji osvaja pregršt nagrada širom Evrope. Priča o tragičnom kočničaru Canku, koji je spreman da okrene svijet licemjernih državnih institucija naopako, kako bi povratio svoje dostojanstvo, simbolički opisuje trenutnu EU politiku. Gosti festivala su DečoTaralezkov, scenarista i Margita Goševa, glumica. U 23.45 na Tvrđavi Forte Mare biće projekcija filma ON BODY AND SOUL (Na duši i tijelu) ekscentrične drama mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, koji je dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na 67. Berlinskom festivalu. “Na duši i tijelu” je neobična ljubavna priča o dvoje  usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji (Aleksandra Borbeli) i njenom starijem šefu Endreu (Geza Morćanji) – koji shvataju da su srodne duše.

U okviru selekcije studentskih filmova, četvrtog dana Festivala, u amfiteatru Herceg festa od 21 sat biće prikazani filmovi TIŠINA Jovane Avramović, FABIJAN Lovra Mrđena, DJECA ĆE DOĆI Ane Jakimske i ŽEĐ Nikole Vučinića i NIPENTES Jona Simvonisa.

Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru selekcije DOKUMENTARNIH FILMOVA biće prikazani filmovi TASMINA,JAHAČICA Faridura Rahmana, GOLD IZ KOULVILA Rossa Bolidaia, SIN PLANINA Yavuza Sekim Tascioglua, S RUBA PAMETI Milana Majara i ANGELIKA Leopolda Legranda.

U Foajeu Dvorane Park u 12.30 biće održana promocija knjige RAZGOVORI O FILMU, filmske rediteljke Marije Perović. Knjiga je objavljena u izdanju podgoričke kuće Nova knjiga.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a organizatori Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.

 

Izvor:rtcg

Najčitanije