13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

“Svi sviraju mi muziciramo”

Festival
Festival

Pod sloganom ,,Svi sviraju ,mi muziciramo,, sjutra počinje VI Festival gudača. U organizaciji Muzičke škole ,,Vida Matjan,,NVO ,,Bocche di Cattaro,, i Kotorskog festivala pozorišta za djecu kao jedan od brojnih pratećih programa.

Festival će početi 3.07.u 21 sat u Koncertnoj dvorani- Crkvi sv.Duha koncertom prvog čeliste Beogradske filharmonije i prof. MA Cetinje, Aleksandra Latkovića kojeg će na klaviru pratiti pijanista Aleksej Molčanov. Naredni koncerti su zakazani za 5. jula u Muzeju grada Perasta, ,,Balkan trio,, kojeg čine Nevila Klakor(violina), Anda Buši(viola) i Aleksej Molčanov(klavir),

6. jula – Jelena Jovović (violina) i Ana Mihaljević (klavir),

7. jula – Koncert polaznika master class seminara takodje u Crkvi sv.Duha i poslednjeg dana 9.07.na Trgu Sv.Luke ,Završni koncert Festivalskog orkestra kojeg vode prof. Mileva Krivokapić i Vili Ferdinandi.

Pored koncerata Festival prate i radionice za obuku svih profila gudača i orkestar koji je sastavljen od 35 mladih muzičara iz Muzičkih škola ,, Vida Matjan”,,Andre Navara,, i “Vasa Pavić,”iz Podgorice kao i jedan broj učenika iz beogradske Muzičke škole ,,Mokranjac,,.

Radionice vode eminentni muzičari i istaknuti pedagozi kao što su Arkadij Winokurov i Georg Baich (Austrija), Michail Bereznitski ( Rusija), Aleksandar Latković (Srbija) i Vujadin Krivokapić(Crna Gora).

Festival gudača je manifestacija koja ima javni medjunarodni karakter edukativnog tipa sa ciljem razvoja nivoa sviranja na gudačkim instrumentima koji imajuposebno problematiku i zahtjevnost. Vjerujemo da su i dosadasnje aktivnosti prethodnih festivala dale očigledne rezultate i da smo spajanjem veijednosti koje su naša tradicija sa iskustvom drugih pokazali da se Festival gudača drži čvrsto na kulturnoj mapi kada su ovakve manifestacije i festivali u pitanju.Naš cilj je da pored edukacije mladih muzičara damo akcenat na još čvršću vezu kulture i turizma vodeči računa isključivo o kvalitetu ponudjenih programa i sadržaja.

Najčitanije