Sveti Nikola – Zaštinik djece, pomoraca, ribara

Proslava - SVETI NIKOLA
Proslava – SVETI NIKOLA

Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću.

Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobiva po stricu biskupu u Miri. Nažalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. decembra 327. godine te je pokopan u Miri. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Danas je poznat kao zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. decembra. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu.

Iz Biskupskog ordinarijata Kotor obavještavaju da će povodom blagdana Svetog Nikole biskupa – zaštitnika djece i pomoraca, večeras 6 decembra, u kotorskoj bazilici – katedrali Svetog Tripuna sa početkom u 18 sati održati svečana sveta misa za sve žive i mrtve pomorce, a zatim prigodan program u kojem će učestvovati vjeroučenici i djeca.

Pjevaće dječji zbor “Sveti Tripun” i zbor kotorske katedrale, a nastupiće i mandolinski orkestar “Tripo Tomas”.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.