17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sveti Nikola podijelio darove

Uprkos lošem vremenu, u prepunoj kotorskoj bazilici, katedrali Svetog Tripuna sinoć je proslavljen blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, ribara, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, putnika…

Svetu misu za sve žive i mrtve pomorce predvodio je don Ante Dragobratović, koji je kazao da ovog velikog Sveca podjednako slave istok i zapad, a čije tijelo se čuva u Bariju, Italija.

“Posebno se zahvaljujem Bokeljskoj mornarici koja je večeras čuvala oltar Svetoga Nikole, u Katedrali i sliku iz osamnaestog vijeka poznatog mletačkog slikara Pietra Antonia Novellia, iz crkve u Kotoru, a koja se nalazila na mjesto gdje je danas cafe bar „Cezare“. Zvono sa crkve Svetog Nikole otkucava sate sa Gradskog tornja i ono je iz 1602. godine. Zahvaljujem se svima koji su doprinjeli da ovaj dan bude tako lijep i sretan”, kazo je don Anton Belan koji je predvodio procesiju.

Na kraju programa Sveti Nikola sa anđelima podjelio je preko tristotine paketića, djeci koja su nestrpljivo isčekivala darove.

U prigodnom programu nastupila su vjeroučenici, dječji zbor “Sveti Tripun”, Zbor kotorske katedrale i mandolinski orkestar “Tripo Tomas”.

Za pun ugođaj pogledajte našu fotogaleriju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije