Svetac iz Boke, Leopold Mandić u Zagrebu, a kada će u rodni H.Novi?

Svi slave Bokeljskog ekumenistu najmanje Boka

Sveti Leopold
Sveti Leopold

Sve je spremno za svečani doček tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb. Neraspadnuto tijelo bokeljskog sveca bit će svečano dopremljeno iz Padove u Zagreb danas u 17 sati, vjernici će ga moći vidjeti u katedrali, a potom i u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravi.

Na kaptolu ističu da je zanimanje za ovaj događaj ogromno, da se očekuje više od 10.000 ljudi,

U katedrali će sarkofag biti smješten kod glavnog oltara, a u crkvi u Dubravi bit će postavljen na stol ispred oltara.

Doček u katedrali

Fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, istaknuo je jučer da je do sada prijavljeno više od 90 autobusa hodočasnika, no očekuje se da će sarkofag s tijelom sveca obići više desetaka hiljada vjernika.

U katedrali će svečani doček u 17 sati predvoditi kardinal Bozanić, a tijelo će biti izloženo i sljedeći dan, nakon čega će biti otpremljeno u Dubravu. Tamo će bdijenje voditi o. Ivan Ike Mandurić.

Svi slave Bokeljskog ekumenistu najmanje Boka Kotorska

Najviše hodočasnika, rečeno je jučer u crkvi Sv. Leopolda u Dubravi, očekuje se u subotu na misnom slavlju u 11 sati koje će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak. U nedjelju će večernju misu u 19 sati predvoditi nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. U ponedjeljak nakon jutarnje mise tijelo Sv. Leopolda bit će prevezeno u Ljubljanu.

Kako prenosi list Il Mattino di Padova, tijelo će iz Padove dopremiti pogrebna kompanija u vlasništvu Guerrina Camporesea. Na organizaciji susreta u Dubravi sudjelovat će više od 200 volontera – njih 130 osiguravat će vanjski dio, a 70 župljana bit će zaduženo za osiguranje u crkvi.

Sveti Leopold Bogdan Mandic
Sveti Leopold Bogdan Mandic

Parking za hodočasnike bit će osiguran kod obližnjeg trgovačkog centra, a organizatori su pripremili i šator za okrepu koji će se postaviti pokraj crkve. Zbog velikog interesa vjernika, pokraj sporednih vrata crkve u Dubravi postavit će se i videozid putem kojeg će se prenositi svete mise.

Mladi u nošnjama

Uz sarkofag stražarit će mladići i djevojke u hrvatskim narodnim nošnjama.

Fra Šarčević je rekao da je tijelo izrazito očuvano, fali mu jedino desna ruka, koja je otpiljena za moći. Gvardijan kapucinskog samostana Juro Šimić dodao je da se radi o povijesnom događaju za hrvatski narod jer je sv. Leopold uvijek isticao pripadnost narodu te je kao takav omiljeni svetac u Hrvata.

Autor: Ana Marmilić

Leopold Bogdan Mandić
Leopold Bogdan Mandić

Nebeski zaštitnik godine milosrđa

Uzorom milosrđa u Katoličkoj crkvi smatra se otac Leopold, rođen kao Bogdan Ivan Mandić 12. maja 1866. u Hercegnovome, tada u habsburškoj Kraljevini Dalmaciji, dakle Bokelj, ali poljičkog porijekla (iz Mandićâ kod Zakučca). Još se u djetinjstvu zavjetovao, kažu, da će biti misionar siromašnih i nesretnih. Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udineu pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890. Zabilježeno je da je kao mladomisnik svojim redovničkim poglavarima izjavio želju da se vrati u domovinu i radi na sjedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava. I kasnije je naglašavao ekumensko poslanje. Blag i učen, bio je samostanski poglavar u Zadru, nakratko u Rijeci, pa u Kopru, a ostatak života proveo je u Padovi, gdje je bio odgojitelj studenata filozofije i profesor patrologije. U obližnjoj Veneziji je jednom tjedno poučavao kapucine hrvatskome. Od 1906. do smrti svoj je pomiriteljski apostolat provodio u ispovjedaonici, na glasu svetosti kao tješitelj, pa su poslije njegove smrti milosti i ozdravljenja višeput pripisivane njegovu zagovoru. Postupak njegove beatifikacije započeo je Pio XII 1946., blaženim ga je proglasio bl. Pavao VI. 1976., a svetim sv. Ivan Pavao II. 1983. Papa Frane ga je zazvao kao jednoga od dvojice nebeskih zaštitnika Svete godine milosrđa.

Inoslav Bešker

Podijeli

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.