15 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanost povodom početka izgradnje postrojenja za odvođenje otpadnih voda

Đuraševići
Đuraševići

Svečanost povodom početka izgradnje zajedničkog postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat održaće se u petak, 27. februara, sa početkom u 15 sati, u Đuraševićima.

Na taj način biće označen početak realizacije kapitalnog projekta iz faze IV – „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali“.

Uvodnim govorom prisutnima će se obratiti, Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori, Ivan Novosel, predsjednik Opštine Tivat, Aleksandar Stjepčević, predsjednik Opštine Kotor.

Ceremoniji će prisustvovati predstavnici KfW banke, predstavnici izvođača radova – kompanija WTE, predstavnici nadzora radova – kompanija GkW Consult, predstavnici JP Vodovod Tivat i Kotor.

Vodacom Tivat
Vodacom Tivat

Vrijednost projekta PPOV za Kotor i Tivat je 10,247 miliona eura. Finansijska sredstva su obezbijeđena iz kredita Njemačke razvojne banke KfW, sa obavezom vraćanja duga u omjeru 58 procenata Opštine Tivat i 42 procenta Opštine Kotor.

Realizacija projekta PPOV je započela 2012. godine sveobuhvatnom pripremom projekta po Žutoj knjizi FIDICa, izradom Elaborata i Studije uticaja na životnu sredinu, realizacijom međunarodne tenderske procedure, kojom je firma WTE (Wassertechnik gmbh) iz Njemačke ugovorena kao izvođač radova, a firma GkW Consult iz Njemačke ugovorena za nadzor radova. Projektom će, u ulozi agencije za implementaciju, upravljati preduzeće Vodacom d.o.o. iz Tivta. Završetak projekta je planiran 2016. godine.

Najčitanije