16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečanost povodom Dana Bokeljske mornarice

Povodom Dana Bokeljske mornarice, koji se proslavlja 26.juna jer je na taj datum 1463.godine izdat prvi Statut bratovštine mornara, u četvrtak je u crkvi Svetog Duha održana svečana akademija.

Viceadmiral Bokeljske mornarice kapetan Ilija Radaović podsjetio je da izuzetno dugo trajanje ove bratovštine izaziva divljenja i poštovanja i čini nas ponosnim što smo dio najstarije pomorske organizacije na svijetu.

„Ova generacija Bokeljske mornarice trudi se da podmladi i omasovi članstvo. Postoji pozitivan trend uključivanja mladih ljudi, a veliki broj članova, mornara u Kotoru profesionalno je vezana za radne obaveze na brodovima, pa se uključuju u aktivnosti tek kada se vrate svojim kućama. Na nama je da ojačamo organizaciju kako joj to i dolikuje, da je afirmišemo kroz kulturne, humanitarne i sve druge aktivnosti. Potrebno je posebno istaći da je Kotor matica Bokelsjke mornarice i da su dobrodošli svi građani Boke i svi ljudi dobre volje”,- istakao je Radović.

Bokeljska mornarica - Svečanost
Bokeljska mornarica – Svečanost

Mali admiral Bokeljske mornarice Petar Sindik iz Tivta govorio je stihove o Bokeljskoj mornarici. “Serenadu” J.Hatze izvela je učenica Muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora Darja Lazarenko, korepetitorka je bila porfesorica Ana Mihaljević.

O fenomenu propasti i obnove Bokeljskog pomorstva, koju je nazvao Feniks Bokeljskog pomorstva govorio je mr Jovica Martinović.

U muzičkom dijelu programa nastupile su i učenica trećeg razreda srednje Muzičke škole Tivat Sofija Jović iz klase profesorice Gabrijele Aksamit i učenica Muzičke škole “Vida Matjan” flautistkinja Jovana Radoman.

Danas, na Dan Bokeljske mornarice, 26.jun – formiranje odreda na pjaci od kina (ispred Doma Bokeljske mornarice u Starom gradu) zakazano je u 20 sati nakon čega će Bokeljska mornarica ispred zgrade Opštine Kotor preuzeti državnu zastavu i u pratnji Gradske muzike Kotor tradicionalno će obići grad (preko Tabačine, do glavnih gradskih vrata). Pred glavnim gradskim vratima biće predat raport Viceadmiralu Iliji Radoviću, kao i ključevi grada od strane predsjednika Opštine Kotor dr Aleksandra Stjepčevića. Tradicionalno kolo Bokelsjke mornarice biće odigrano oko 20 sati i 40 minuta na Trgu od oružja.

Najčitanije