3 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvaranje 30. festivala Grad teatar Budva

Svečano otvaranje 30. festivala Grad teatar Budva
Svečano otvaranje 30. festivala Grad teatar Budva

30. jubilarni festival „Grad theatre City Budva“ biće otvoren večeras Za dan otvaranja prema tradiciji planirana su tri značajna programa.

U 20 sati, na Trgu pjesnika će biti otvoren književni program festivala, gostovanjem jednog od najzančajnijih savremenih svjetskih pisaca i jedan od najvažnijih svaremenih izraelskih stvaralaca Davida Grosmana, koji svoja gostovanja u regionu otpočinje u Budvi.

Grosman je poznat kao romansijer, pripovijedač, esejista i dramski pisac. Pisac je lucidnih i provokativnih angažovanih tekstova i političke publicistike, najčešće posvećenih bliskoistočnim temama. Djela Davida Grosmana prevedena su na 25 svjetskih jezika, a njihov pisac je dobitnik niza najprestižnijih međunarodnih nagrada za književnost.

U 22 sata, na novoj festivalskoj sceni u Vještici, u Bečićima, biće odigrana predstava Sofoklova „Antigona – 2000 godina kasnije“, koprodukcija Kazališta Ulysses sa Briona i Festivala MESS iz Sarajeva, u režiji Lenke Udovički.

Kako navodi kritika, „ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofokla pisao i njome opisao vrijeme rađanja evropske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktuelno, kritički savremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo. Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća.

Svečano otvaranje 30. festivala Grad teatar Budva
Svečano otvaranje 30. festivala Grad teatar Budva

Prevoz za predstavu je obezbijeđen i polazi sa polukružnog toka (kod sata) u 21.15 sati.

U ponoć, na sceni između crkava, biće održano i svečano otvaranje festivala, nakon čega će biti upriličeno i veče sa Radetom Šerbedžijom, članom prve direkcije festivala, i glumcem koji je je velikim predstavama, kakve su bile „Tit Andronik“ Dušana Jovanovića, „Don Žuan“, „Tartif“ i „Oslobođenje Skoplja“ Ljubiše Ristića, utemeljile puteve „Grada teatra“. Šerbedžija će govoriti o počecima „Grada teatra“, ali će, u čast otvaranja jubilarnog festivala, govoriti i svoju poeziju.

Najčitanije