19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Švajcarci najbolji na sopstvenim jedrilicama

Sa regate u Tivtu- foto Dalibor Ševaljević
Sa regate u Tivtu- foto Dalibor Ševaljević

Prva ikada na moru jedrena regata u trkačkoj sezoni jedrilica BLU 26 klase, vožena je minulog vikenda u Tivatskom zalivu, a na njoj je nastupilo ukupno osam timova iz Švajcarske, Njemačke, Rusije i Crne Gore.

Nakon dva dana jedrenja i 19 vrlo intenzivnih i borbeno odvoženih plovidbi, pobijedio je švajcarski tim „Hazel“ sa skiperom Mihaelom Kloetzlijem za kormilom.

Drugi je bio crnogorski tim „Angelo Rosso“ sa skiperom Milošem Radonjićem, a trećeplasirana je bila ekipa „Blu ZuZu“ iz Švajcarske koju je predvodio skiper Ferdinand Huser.

Ovakvim plasmanom, crnogorski tim „Angelo Rosso“ dobio je pravo besplatnog učešća na otvorenom Prvenstvu Švajcarske koje će se u sklopu BLU 26 sezone 2016, jedriti od 2. do 4. Septembra na jezeru St. Moritz u Alpima.

Regata u Tivtu vožena je inače, na trkačkim jedrilicama klase BLU 26 koje su proizvod švajcarske kompanije „Bluboats“ i konstruisane su za jedrenje na jezerima. Četiri takva broda duga po 8 metara i teška 1.200 kilograma posjeduje Porto MontenegroYachting Club iz Tivta, a iako su te jedrilice do sada učestvovale na više drugih regata u Bokotoskom zalivu borečći se protiv brodova drugih klasa, ovo je bio premijerni slučaj da se sa njima na moru jedri jedna regata za međunarodni BLU 26 šampionat.

Prije regate u Tivtu, učesnici ovog šampionata trenirali su na brodovima iste klase na čuvenom italijanskom jezeru Garda, a do kraja sezone koja se završava početkom oktobra, imaće još 6 regata na Ciriškom i jezerima St. Moritz, Zug, Bad Wiessee i Romanshorn u Švajcarskoj i Njemačkoj.

Izvor:S. L.

Najčitanije