Suzbijanje nezakonitog izlova ribe: U više primorskih gradova pretresano 12 lica i njihova imovina, oduzeti preko 20 kg eksploziva

Ubijena riba dinamitom

Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora granične policije su u sadejstvu sa službenicima CB Bar, OB Ulcinj, CB Budva, CB Herceg Novi, OB Kotor i OB Tivat, na osnovu prikupljenih informacija, a po prethodno pribavljenim naredbama sudija za istragu nadležnih sudova, u sklopu kontinuranih aktivnosti na spriječavanju nezakonitog izlova ribe upotrebom eksploziva, izvršili pretrese na području ovih gradova. Tom prilikom policijski službenici su pretresali 12 lica, jedno plovilo i nekoliko vozila. Oduzeta je velika količina eksploziva i oružja, saopšteno je iz Uprave policije.

Na području OB Tivat, policijski službenici su od Ž.K. oduzeli lovačku pušku sa oznakom “Monte Carlo” kalibra .16 i tri inicijalne kapisle. O događaju je obaviješten državni tužilac u ODT u Kotoru, koji je naložio da se lice nakon davanja izjave u policijskim prostorijama pusti i kazao da će se nakon vještačenja izjasniti o kvalifikaciji krivičnog djela.

Na području Opštine Ulcinj, službenici Sektora granične policije u sadejstvu sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su izvršli pretres stana koji korisiti S.H. i tom prilikom pronašli i oduzeli lovačku pušku, u ilegalnom posjedu. Upoznat je nadležni tužilac koji je naložio da se protiv ovog lica podnese krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Puška će biti upućena Forenzičkom centru radi vještačenja.

Na području Opštine Bar, službenici SGP i CB Bar su, pretresom P.Č. pronašli i oduzeli dva sporogoreća štapina ukupne dužine od oko 80 cm. O događaju je upoznat nadležni državni tužilac.

Na području Opštine Budva, službenici SGP i CB Budva su pretresom stana koji koristi L.V. (62) iz Budve, pronašli i oduzeli tri pripremljena štapina dinamita sa kapislama, koji je bio izliejpljen sejlotep trakom i za koji se sumnja da je bio namijenjen za nezakoniti izlov ribe, kao i 60 cm sporogorećeg štapina.

Pretresom stana u Budvi koji koristi A.V. (34) iz Budve, policijski službenici su pronašli i oduzeli oko 20 kg materije za koju se sumnja da je eksploziv namijenjen za nezakonit izlov ribe. Od tih 20 kilograma eksploziva, bilo je 15 komada eksplozivnih naprava tzv “paštete”, četiri improvizovane eksplozivne naprave izlijepljene sejlotepom i 75 komada privrednog eksploziva upakovanih u fabrička pakovanja kao i veća količina sporogorećeg štapina. Oduzete su i 3 amfore za koje se pretpostavlja da su izvađene sa morskog dna.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji je naložio da se L.V. i A.V. nakon uzimanja izjava u policijskim prostorijama puste, te kazao da će se nakon vještačenja izjasniti o kvalifikaciji krivičnog djela.

Interventna policija – foto Boka News

Službenici Uprave policije MUP-a inače, sa drugim nadležnim organima, preduzimaju mjere i radnje na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju nezakonitog izlova ribe u moru i jezeru, a u tu svrhu od strane Vlade je formirana i radna grupa čiji je zadatak otkrivanje, dokumentovanje i procesuiranje ovih slučajeva.

Treba napomenuti da policija u slučaju otkrivanja nezakonitih radnji na moru postupa shodno operativnim podacima, kao i po prijavama građana. Stoga pozivamo građane da saznanja koja imaju o nezakonitom ribolovu i licima koja se bave ovim nezakonitim radnjama prijave policiji.

Prijave nelegalnih aktivnosti na Skadarskom jezeru mogu se prijaviti dežurnoj službi OGB Tuzi putem telefonskih brojeva 067 174 246 i 020 875 998.

Kada je u pitanju prijavljivanje ovih nezakontih aktivnosti na moru, brojevi za prijave građana su sljedeći: Bar: 067 184 018 – Stanica granične policije Bar – GP Luka Bar; Budva: 067 184 285 – Jedinica granične policije Budva; Herceg: Novi – 067 184 773 – Jedinica patrolnih brodova i čamaca Herceg Novi; i Ulcinj: 067 187 196 – Jedinica patrolnih čamaca Ulcinj.

Brojevi za pozive su dostupni 24 sata a građani osim ovih brojeva sve nezakonitosti mogu prijaviti i na besplatni policijski broj 122 kao i na bilo koji drugi način putem službenih kontakata.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.