13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Suša iskazana u zvaničnoj statistici

padavine

Svjedoci smo ovoljetne neobično jake i dugotrajne suše, koja je osim obale, ostavila svoj danak i na Orjenu, planini gdje se nalaze Crkvice, poznate kao mjesto sa najvećom količinom oborina u Evropi.

Još početkom avgusta bukve su po ovoj planini počele, usljed nedostatka oborina, da gube lišće, tako da danas pejzaž više podsjeća na oktobar.

Za Orjen nažalost nemamo podatke, ali imamo za grad pod Orjenom. U junu količina padavina u Herceg novom je iznosila 0.4 lit/m2, što je ostvarenost količine padavina u odnosu na klimatsku normalu od svega 1 %. S tim je Herceg Novi je na skali najmanjih vrijednosti bio najsušniji grad u Crnoj Gori.

Orjen – suša

Registrovana količina padavina od 0.4 lit/m2 u junu 2017. u gradu pod Orjenom donijela je obaranje dosadašnjeg minimuma, zabilježenog daleke 1972. godine, kada je iznosio (dosta većih) 8.5 lit/m2.

Tokom jula Herceg Novom je palo 2 lit/m2, što čini ostvarenost količne padavina u odnosu na klimatsku normalu od 4%, dakle – i dalje jako ispod prosjeka, ali više od prethodnog mjeseca.

Nažalost, za avgust još nema zvanične statistike, ali su stigli podaci za Dubrovnik, gdje u avgustu uopšte nije bilo oborina. U susjednom Dubrovniku je u tri ljetna mjeseca (jun, jul i avgust) palo tek 2.7 litara kiše na kvadratni metar. To je svega 1.7% od prosječne ljetne količine. Do ove godine najsušnije ljeto u Dubrovniku je zabilježeno 2007. godine. Tada je u tri ljetna mjeseca palo 14.7 mm kiše. U zadnjih 9 mjeseci u Dubrovniku, dva su bila potpuno suva s 0 mm oborine (avgust 2017. i decembar 2016).

/Agencuja za razvoj i zaštitu Orjena/

Najčitanije