13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Surlaš stigao sa palmama za Porto Montenegro

Fitosanitarne uprave – Odsjek za zdravlje bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, zvanično je utvrdila da je na području Tivta evidentirano prisustvo crvenog palminog surlaša- insekta koji uništava palme.

Tri žive jedinke palminog surlaša pronađene su u marini Porto Montenegro. To je juče Radio Tivtu potvrdila Maja Petrović iz Fitosanitarne uprave, dodajući da je taj organ stoga 15.maja proglasio “zaraženo područje” koje obuhvata sam Porto Montenegro i njegovu najbližu okolinu u krugu poluprečnika 1 kilometar. Odluka o tome dostavljena je nadležnom sekretarijatu u Opštini Tivat.

Područje koje se smatra kontaminiranim obuhvata i najljepše tivatske višedecenijske drvorede palmi – Obalu Filipa Milošević u Donjoj Lastvi i gradsku rivu i šetalište Pine u centru Tivta, kao i područje oko potoka Seljanovo, te naselje Mažina, Trg magnolija u centru grada i šetalište Iva Vizina.

plakat
plakat

“Sigurnosno područje je poluprečnika 10 kilometara od granice zaraženog područja i, između ostalog, obuhvata cijelo područje Boke Kotorske i šire.”- navela je Petrović dodajući da se u Porto Montenegru se odmah pristupilo hemijskim tretiranjima i uništavanju zaraženih palmi. Petrović je dodala da se prisustvo surlaša u početku jako teško otkriva.

„Velike palme, kakvih je mnogo u Tivtu, mogu da budu napadnute, a da se to ne primjeti dugi vremenski period. Prvi simptomi za takvo stanje, najčešće su opšti loš izgled palme, obamrlost krošnje tzv.simptom kišobrana, kad se listovi naginju ka dolje.”- istakla je službenica Fitosanitarne uprave. Liječenje palmi napadnutih surlašem vrlo je teško,dugotrajno i najčešće neuspješno, osim ako se stabla hemijski ne tretiraju u najranijem stadijumu razvoja ovog parazita.

crveni surlas palmin
Crveni surlaš palmin

Inače, Fitosanitarna uprava je još krajem decembra prošle godine iskazala sumnju da među velikim kanarskim palmama koje je Porto Montenegro uvezao iz Južne Amerike i posadio na obali marine, ima jedinki zaraženih surlašem. Tada je održan i sastanak sa predstavnicima nadležnih organa i službi Opštine Tivat i samog Porto Montenegra, te je odlučeno da se spravodi “pojačan nadzor do zavnično potvrđenog postojanja navedenog štetnog organizma- crvenog palminog surlaša, kao i preventivne akcione mjera za sprječavanje širenja ovog štetnog organizma.

” Ostaje međutim pšitanje, kako su zaražene palme iz uvoza uopšte prošle prve fitosanitarne kontrole prilikom njihove isporuke u Crnu Goru i kako je moguće da se one nađu među posađenim biljnim materijalom na dokovima najluksuznije marine i nautičkog centra u ovom dijelu svijeta – Porto Montenegra.

Crveni palmin surlaš ima ogroman biološki potencijal za širenje jer samo jedna ženka može da položi preko 200 jaja. Najbolji način da se spriječi dalje širenje je da se palme svakodnevno kontrolišu i da se pažnja obrati, kako na drvorede u gradu, tako i na stabla u privatnim dvorištima i da se odmah prijave promjene, kako Fitosanitarnoj isnpekciji, tako i Opštini Tivat ili Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor:S. L.

Najčitanije