12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Surlaš prijeti da izmijeni sliku Tivta

Surlašem unistene palme u krugu vojnog objekta Opatovo
Surlašem unistene palme u krugu vojnog objekta Opatovo

Uprkos naporima koje je do sada preduzela Opština Tivat, dejstvo insekta –štetočine palminog surlaša, prijeti da bukvalno uništi vizuelni identitet najmanjeg bokeljskog grada, poznatog po  drvoredima i brojnim pojedinačnim primjercima velikih kanarskih palmi na javnim i privatnim površinama.

Prema podacima opštinskog Sekretarijaza za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, do sada je na javnim i istaknutijim privatnim površinama u gradu surlaš potpuno uništip šest velikih kanarskih palmi, mada je taj broj osjetno veći jer u njega njije uračunato najmanje još desetak palmi koje je taj insekt u međuvremenu potpuno uništio na privatnim parcelama u Kavi, Mrčevcu, Kalimanju, na Seljanovu i u Donjoj Lastvi. U obračun nije ušlo ni pet velikih palmi u krugu vojnog objekta na Opatovu kojima teško da više ima spasa, jer na njima, uprkos tome što se nalaze na posjedu državnog organa, u proteklom peruodu uopšte nije obavljano prskanje insekticidima. Takođe, nisu uračunate ni palme u Porto Montenegru, gdje je takođe uništeno nekoliko komada. Inače, surlaš je na području Tivta prije dvije godine prvi put evidentiran upravo na palmama u Porto Montenegru koje su uvezene iz inostranstva za potrebe ukrašavanja zelenih površina u elitnoj marini i turističkom naselju, a koje su po svemu sudeći, već bile zaražene larvama surlaša što je promaklo nadležnima u Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoproivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo kojim je do prije nekoliko mjeseci rukovodio dr Petar Ivanović (DPS) nije se baš „pretrglo“ u aktivnostima na pokušajima spriječavanja šitenja surlaša koji osim u Tivtu, velike štete na palmama nanosi u gotovo svim djelovima primorja. Opština Tivat do sada je sama sprovodila prskanje insekticidima ukupno 256 plami koliko ih ima na javnim površinama u gradu, ali je to radio malo ko od privatnih vlasnika te vrste biljaka, sa palmama u svojim dvorištima. Zbog toga su brojne plame u gradu napadnute i teško oštećene djelovanjem insekata koji se u njima gnijezde i hrane biljnom masom, pa je na više primjeraka nekoliko desetina godina starih palmi, morala biti primijenjena i najradikalnija mjera – tzv.dendrohirurgija, odnosno uklanjanje čitave krošnje i gornjeg dijela stabla palme, sve do još zdravog dijela. Mnoge od tako obrađenih palmi ipak, nisu uspjele da se revitalizuju, pa Tivat ima sve više potpuno posječenih palmi, ili „totema“ kako građani u jetkoj šali nazivaju ove nekada impozantne biljke što se sada, sa otkinutom krošnjom, bore za život.

Tivat - Surlaš
Tivat – Surlaš

„U martu ove godine tretirane  sve palme na javnim površinama tretirane su preporučenim insekticidom. Tretiranje je  vršilo Komunalno preduzeće Tivat.U junu palme su ponovno tretirane preporučenim insekticidom, a to je obavila firma „Veterinum“ iz Ulcinja. Novo tretiranje u septembru je izvršila firma „Ekoplant“ iz Podgorice, a sa njom je isti posao već ugovoren i za decembar ove godine.“- kazala je Radmila Kilibarda iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Opštine Tivat.

Uprkos pravovremenim mjerama koje je preduzimalo HTP „Primorje“ surlaš je napao i velike palme u drvoredu kod restorana „Prova“ gdje su one jedinstveni dio tog ambijenta. Na jednoj je već obavljena dendrohirurgija, a slični zahvati skidanja krošnje urađeni su i na plamama na gradskoj rivi Pine, ispred zgrade Centra za kulturu, na Trgu od kulture, skveru ispred stare zgrade Opštine, ispred crkve Svetog Antona….

„Problem sa surlašem je zaista regionalnog karaktera i on prevazilazi naše nadležnosti. Mi smo uradli sve što smo mogli –u međuvremenu smo dobikli i Akcioni plan Ministarstva poljoprivrede za borbu protiv surlaša i činimo sve što je u našoj moći.“- kazala je portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović. Gradonačelnica dr Snežana Matijević je naložila Komunalnom preduzeću da sagleda mogućnosti za nabavku savremene opreme kojom se u inoistranstvu surlaš u krošnjama palmi uništava infracrvenim zracima, ali čelnici lokalne uprave ističu da je problem toliko eskalirao da prevazilazi mogućnosti lokalnih uprava i zahtijeva koordinisanu i mnogo efikasniju akciju nadležnih državnih organa.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije