16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Superyacht Rendezvous“ promovisao Boku kao elitnu jahting destinaciju

Premijerno izdanje manifestacije „Superyacht Rendezvous Montenegro“ završava se sutra u marini Porto Montenegro u Tivtu, a u svjetskim medijima koji se bave jahting-industrijom već se pojavljuju oduševljene reakcije učesnika ove priredbe za superbogate, kao i atraktivne fotografije njihovih brodova u predivnom ambijentu Boke Kotorske.

Učešće na ovom susretu superjahti i njihovih ultrabogatih vlasnika, u protekla tri dana uzelo je osam brodova ukupne vrijednosti preko 200 miliona eura i 100-tinjak gostiju na njima. Na mulu 1 Porto Montenegra, svečano okićene zastavnim galama i pune nasmijanih bogataša koji su međusobno obilazili brodove i kucali se čašama skupih pjenušaca, bile su luksuzne jahte „Exuma” duga 50 metara, “Lady Petra” sa 47 metara, “Logica 147” i “Reve D’or” dugačke po 45 metara, 41-metarska jahte “Komokwa” i “Infatuation”, “Alyssa” sa 39 metara i 35- metarska “Stella Fiera”.

„Superyacht Rendezvous“ je organizovala čuvena medijska grupacija posvećena jahting industriji – „Boat International Media“ u saradnji sa kompanijom „Adriatic Marinas“. Do sada je „Boat International“ ovu veliku feštu za one „koji nešto znače“ u svjetskoj superjaht- industriji, priređivao duže od 20 godina u Monaku, a sada se ona iz mondenske kneževine na Azurnoj obali, preselila u Crnu Goru. Direktor te medijske grupe, Toni Harris kaže da oni već pet godina intenzivno prate razvoj marine i nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu i da su impresionirani onim što je ovdje u tom periodu postignuto. Harris naglašava da je u srcu Boke stvorena „elitna marina svjetske klase“ i da je „Boat International“ stoga i odlučio da „Superyacht Rendezvous“ iz marine mondenskog Monte Karla, ove godine preseli u Tivat.

„Marine i destinacije na zapadnom Mediteranu su pretrpane i polako gube svoj šarm. Za razliku od toga, ovdje naši klijenti oni opet mogu iskusiti i ponovno otkriti ono što ih je prije dosta godina u zapadnoj Evropi privuklo jahtingu – diskreciju, lijepo okruženje i neposredan kontakt sa morem i prirodom. Prvi utisci naših klijenata o Boki i Crnoj Gori su fantastični – prelijepo mjesto, mirno, toplo i čisto more, sjajna hrana i vino, interesentna zemlja sa slojevitom i bogatom kulturom i marina Porto Montenegro koja je svjetske klase. Ovo je nova destinacija na kojoj ćemo nadam se, u narednim godinama, priređivati čitav spektar sličnih događaja za vlasnike superjahti koji žele da otkrivaju atraktivna nova mjesta, borave u njima i istražuju ih u punom konforu i sigurnosti, i da se druže u zajedničkim aktivnostima koje prije ili poslije ne bi iimali sami.“- kaže Harris.

SuperyachtRendezvousMontenegro2015MS-0001

Njegovi gosti proteklih par dana odlično su se zabavljali – sve je počelo izletom morem do uvale Žanjic i svečanim ručkom u tamošnjem elitnom restoranu “Ribarsko selo” gdje su učesnici “Superyacht Rendezvosusa” bili prosto zatečeni vrhunskom autentičnom domaćom gastronomskom ponudom na bazi ribe i plodova mora što im je serviralo osoblje restorana poznatog tivatskog ugostitelja Dejana Davidovića.

Sunce, more i predivan ambijent Boke oduševili su bogate jahtaše i njihove familije, a oni su juče imali priliku da se iz prve ruke upoznaju sa lokalnim prirodnim i kultunim atrakcijama kroz niz izleta, hajking i kanjoning tura kroz Boku i njeno zaleđe. Dan ranije, nakon prestižnog koktela na mulu 1 Porto Montegra gdje su osnova za razne osvježavajuće napitke bili najčuveniji italijanski prošeci i pjenušci, uslijedio je i centralni događaj cijele manifestacije – zajednička plovidba jahti-učesnica “Superyacht Rendezvous-a Montenegro” zalivom Boke, do Kostanjice i ostrvca Gospe od Škrpjela pred Perastom. Oduševljenim jahtašima priređen je privatni obilazak tog jedinstvenog svetilišta starih bokeljskih pomoraca, kao i obilazak najljepšeg baroknoog grada na Jadranu – Perasta.

Uslijedilo je još jedno upoznavanje sa najboljim iz lokalne gastronomske i enološke ponude koju je ovog puta “branila” ekipa eksluzivnog restorana “Stari Mlini”, što je u atraktivom ambijentu starog mlina iz 18.vijeka na ušću rijeke Ljute, gostio zahtjevne i bogate strane goste. Dolazak u “Stare mline” bio je i prilika za učesnike manifestacije da isprobaju najnovije dostignuće italijanskog brodogradilišta “Cantiere Savona” – otmeni, 10 metara dugi tender “Luxi33” kojeg karakteriše hibridni pogon na dizel motor ili elektromotor i baterije koje se dodatno napajaju strujom iz solarnih panela. Ovaj novi i tehnološki inovativan brodić samo je jedna od “igrački” za opremanje jahti, a sa kojima su se proteklih dana u Tivtu upoznavali učesnici “Superyacht Rendezvous-a”. Svako od njih naime, želio je da bude originalniji i “bolji” od drugih, a pažnju je posebno privlačio tender-pomoćno plovilo jahte “Exuma”. Umjesto brzog glisera kakvi najčešće vrše tu funkciju, ova 50 metara duga jahta kao tender koristi amfibiju “IVECO terramare” koja je po potrebi čamac, ili automobil za prevoz šest putnika.

Superyacht Rendezvous Montenegro

Pažnju učesnika privukla je i 39 metarska luksuzna jahta “Allysa”, izgrađena prošle godine u brodogradilištu “Tansu” u Istanbulu. Moderno dizajniran brod napravljen je u minimalističkom, ali luksuznom konceptu da svojom unutrašnjojšću podsjeća na jednostavnu kolibu na plaži, a “Allysa” od svoje konkurencija odudara i činjenicom da je cijela jahta napravljena od drveta, što je danas prava rijetkost u svijetu superjahti koje se grade od čelika i aluminijuma.

Inače, činjenicu da je među jahtama –učesnicama manifestacije “Superyacht Rendezvous Montenegro” bilo i par njih koje već imaju matičnu luku u Porto Montenegru, izvršni direktor “Adriatic Marinasa” Oliver Corlette doživljava kao potvrdu uspjeha strategije tivatskog nautičkog centra i Crne Gore da se nametnu bogatim jahtašima kao destinacija na kojoj će oni tokom najvećeg dijela godine, držati svoje brodove.

Colour line up Boat International Jeff Brown Breed Media
Colour line up Boat International Jeff Brown Breed Media

“Taj posao još nije gotov jer moramo još raditi da što više ovako velikih jahti privučemo da kod nas imaju matičnu luku. Upravo kroz ovakve prestižne manifestacije njihovim vlasnicima iz prve ruke pružamo neposredni uvid u sve prednosti koje Crna Gora i Porto Montenegro nude kao narastajuća elitna jahting destinacija u ovom dijelu svijeta.”- ističe Corlette dodajući da tivatska marina ovog ljeta raspolaže sa čak 460 vezova za brodove duge od 10 pa do čak 180 metara i čitavim nizom novih ugostiteljskih, servisnih i drugih sadržaja.

Line up credit Boat International Jeff Brown Breed Media
Line up credit Boat International Jeff Brown Breed Media

Među sponzorima manifestacije “Superyacht Rendezvous Montenegro” koji su njenim učesnicima proteklih dana predstavili svoje najnovije proizvode, bili su američki brend luksuznog nakita „Misahara“, italijansko brodogradlište jahti i glisera „Cantiere Savona“, turski proizvođač jahti „Tansu“, Privredna komora grada Trsta i brazilski proizvođač aviona „Embraer“, odnosno njegova divizija za luksuzne privatne i poslovne avione „Executive Jets“.

Najčitanije