17 C
Kotor

Slušaj online radio

Sudska administracija “greškom” godinu dana krila konačnu presudu predsjedniku HNV-a zbog napada na novinara

Presuda sudijski čekić

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) i član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative (HGI) Zvonimir Deković dobio je kriminalni dosije jer je prije nešto više od godinu dana pravosnažno osuđen zbog napada i prijetnji upućenih novinaru “Vijesti” Siniši Lukoviću.

Viši sud u Podgorici naime, 14.septembra prošle godine, odbacio je žalbu Dekovićevog advokata Dragana Markovića iz Podgorice, te potvrdio prvostepenu presudu sutkinje Osnovnog suda u Kotoru Momirke Tešić koja je krajem marta 2016., u ponovljenom postupku, Dekovića osudila na mjesec dana zatvora, uslovno na godinu, zbog toga što je izvršio krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” na štetu novinara “Vijesti”.

Deković je 27. januara 2015. verbalno napao Lukovića i prijetio mu fizičkim nasiljem zbog teksta koji je ovaj tog dana objavio u „Vijestima“. On je Lukovića zaustavio dok je ovaj automobilom prolazio ulicom u Donjoj Lastvi, poručujući novinaru da je ‘sa današnjim tekstom prekardašio’ i da će ga  ‘zapamtiti’”. Luković je policiji prijavio postupak Dekovića, a ova ga je procesuirala državnom tužilaštvu kao napad na poslenika javne riječi. Luković je prijavi naveo da mu je Deković zaprijetio: “Negdje ću te dohvatiti u neki ćošak i sve kosti ću ti slomiti, zapamtićeš ti mene, prebiću te”, psujući mu i majku.

Zbog toga je protiv visokog funkcionera HGI i predsjednika HNV- tijela koje politički zastupa čitavu hrvatsku manjinu u Crnoj Gori, krivičnu prijavu podiglo Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru. Sutkinja Tešić je Dekovića kraje juna 2015. proglasila krivim i prvostepeno osudila na uslovnu kaznu od mjesec dana zatvora koja bi se sprovela ukoliko on u roku od godunu dana napravi neko krivično djelo. Deković se na tu presudu žalio Višem sudu koji je predmet vratio na ponovni postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru, a koji je opet donio istu presudu i oglasio visokog funkcuonera HGI krivim. Nakon što se Dekovićev advokat na tu presudu opet žalio Višem sudu, a to je uradilo i Tužilaštvo nezadovoljno visinom kazne koju je dobio visoki funkcioner HGI, vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavala sutkinja Dragica Vuković, odbacilo je obje žalbe i potvrdilo presdutu sutkinje Tešić.

To se dogodilo 14.septembra prošle godine od kada je počeo teći i rok od godinu dana za visokog funcionera HGI da ne napravi novo ogriješenje o zakon, a koje bi ga onda automatski na mjesec dana odvelo iza rešetaka u Spuž.

Iako zakonski propisi to eksplicitno nalažu, oštećeni Luković u međuvremenu nije obaviješten o pravosnažnom okončanju postupka protiv Dekovića. Zvanično obavještenje o tome on je dobio tek prije tri dana – u subotu 20.oktobra, čak 13 mjeseci nakon što je čovjek koji mu je prijetio, pravosnažno osuđen i već odslužio kaznu.

Pravosnažna presuda

“Što se tiče pitanja „zašto oštećeni u ovom krivičnom predmetu, Siniša Luković, nije zvanično obavješten o pravosnažnom okončanju ovog postupka“, navodimo da greškom administracije presuda ovog suda K.br.529/15/15 od 30.03.2016. godine, nakon pravosnažnosti, nije dostavljena imenovanom oštećenom, no dana 19.10.2017. godine navedena presuda je od strane upisničara u krivičnoj pisarnici ovog suda, Kapetanović Mladena ekspedovana oštećenom Luković Siniši, kako je to naznačeno na originalu presude koji se nalazi u spisima predmeta”- odgovorio je u petak predsjednik Osnovnog suda u Kotoru dr Branko Vučković na pitanja koje su mu “Vijesti” uputile prošle nedjelje, vezano za sudbinu sudskog postupka u kojem je novinar te kuće bio oštećena strana.

Zanimljivo, pravosnažna presuda Dekoviću ne može se naći na sajtu ni Osnovnog suda u Kotoru, ni Višeg u Podgorici pretraživanjem uz unošenje broja pod kojima je zavedena. Da bi se presuda koja je viskog funkcionera HGI i zvanično svrstala među osobe sa kriminalnom dosijeom našla, potrebno je fizički preći čak 571 stranicu sajta www.sudovi.me , a  na kojima su navedene posljednje presude podgoričkog Višeg suda.

Izvor:R.V.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije