13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Suđenje karnevalu, koncert grupe Van Gogh za zatvaranje Praznika mimoze

Karneval H.Novi 2017.

Ovogodišnji Praznik mimoze biće završen u nedelju, 25. februara tradicionalnim suđenjem Krnevalu i koncertom beogradske pop-rock grupe Van Gogh. Najveća od tri ovogodišnje karnevalske povorke koja prethodi suđenju Krnevalu i kojom se i zatvara 49. Praznik mimoze, krenuće sa platoa u Igalu u 19 sati, predvođena mažoretkama, trombonjerima, Gradskom muzikom Herceg Novi i Mjesnom muzikom Đenovići.

Karnevalske grupe među kojima čak pet inostranih, veoma kvalitetnih i poznatih majstora maškaranja iz Rijeke, Šapca, Strumice, Pančeva i Viškova, predvođeni slavnim Halubajskim zvončarima, jednom od najvećih atrakcija Riječkog karnevala, predstaviće se na Trgu Nikole Đurkovića, a u programu suđenja Krnevalu učestvovaće glumci Hercegnovskog pozorišta Goran Slavić, Lidija Petrone, Danijel Femić i Saša Vidić, a program će voditi Dragana Vlaović. Autor teksta suđenja Krnevalu Crvenku Surlašiću, je mladi hercegnovski dramaturg i scenarista Đorđe Stanojlović.

“Suđenje Krnevalu je, samo po sebi, beskrupulozna farsična igra čiji je ishod uvijek isti – kažnjavanje krivca koji je metafora svih elementarnih nepogoda i iščašenosti u društvu za minulih godinu dana”, kazao je Stanojlović. On je istakao da je, bez obzira što je presuda unaprijed poznata, pisanje scenarija za Suđenje Krnevalu uvijek i iznova inspirativno i zabavno.

Karneval H.Novi 2017.

“Ovogodišnji krivac je, kao što su svi imali priliku da vide, nešto drugačijeg oblika i geneze. U premisi zaista kriv, uspio je da mutira i izraste do nekontrolisanih razmjera, namećući nam razumno pitanje – ko je zaista kriv za njegovo evolutivno stanje? Osim što znamo kraj, dobro nam je poznata i forma samog čina spaljivanja, pa je jedini prostor za maštu i inovaciju zapravo međusobni odnos protagonista, odnosno dar pisca kada su dijaloške sekvence u pitanju”, kaže Stanojlović dodajući da će, u bespoštednoj borbi dijametralnih argumentovanja, publika u nedjelju imati priliku da vidi i sama prosudi ko je, koliko i zašto odgovoran zbog činjenice da je “Crvenko Surlašić od male bube izrastao u sablaznog mutanta”.

“Hoće li joj se odgovor dopasti? Ne znam”, poručuje Stanojlović.

Nakon Presude na trgu Nikole Đurkovića od 21 sat slijedi koncert beogradske pop – rock grupe Van Gogh osnovane 1986. godine koja je vrhunac popularnosti dostigla ’90ih godina. Brojni hitovi ovog benda su među ključnim mjestima jugoslovenske i rane postjugoslovenske mejnstrim pop kulture, pa stoga beogradske rock legende, predvođeni Đulom, garantuju spektakularnu završnicu 49. Praznika mimoze čiji su organizatori Opština Herceg Novi, Turistička organizacija i JUK Herceg fest

Najčitanije