16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stvoren povoljan ambijent za razvoj Herceg-Novog

Aćimović i Radman sa pressa
Aćimović i Radman sa pressa

Realizovani i započeti projekti i planovi potvrđuju da je u 2016., dinamičnoj godini lokalna uprava aktivno i posvećeno radila u interesu Herceg-Novog i za dobrobit građana, saglasili su se na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović i predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman.

Istakli su da je Herceg-Novi na putu razvoja i da su zadovoljni onim što je urađeno.

Izdvojili su neke od važnih koraka – prevaziđen je problem u planskoj dokumentaciji i produženo njeno važenje; počela izrada Prostorno urbanističkog plana kao glavnog planskog dokumenta koji će omogućiti dalji razvoj opštine; konstantno se radi na unapređenju efikasnosti gradskih službi i preduzeća, rješavanju zaostalih problema i modernizaciji rada; krenulo se u omogućavanje izgradnje infrastrukture na poluostrvu Luštica, što je nakon više decenija zapostavljanja napredak koji omogućava dalji razvoj poluostrva i realizaciju značajnih investicija.

„Održana je ukupno 31 sjednica Skupštine opštine, 23 redovne i osam vanrednih. Sva važna pitanja su bila na dnevnom redu, sve teme smo podjednako odgovorno tretirali. Bavili smo se onim što su izvorne nadležnosti Opštine Herceg-Novi, najviše u dijelu normiranja svega onoga što je potrebno da bi projekti koje planiramo zaživjeli i da počnemo njihovu realizaciju. Bavili smo se i stvarima koje nisu u izvornoj nadležnosti lokalne samouprave, a smatrali smo da je potrebno jer se tiču građana Herceg-Novog“, sumirao je Radman.

Posebno je istakao rješevanje pitanja rada vrtića i osnovne škole na Savini, te rješavanje stambenih pitanja državnih službenika i namještenika.

Aćimović i Radman
Aćimović i Radman

„Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da smo ispunili obećanje da ćemo promijeniti ambijent u gradu i omogućiti brži i bolji razvoj turizma. Kroz efikasno i brzo djelovanje stvorili smo uslove da se za ovaj kratak period završe dva hotela, da se dva hotela visoke kategorije počnu graditi, da nastavimo boljom dinamikom podržavati projekte kao što je Portonovi i započnemo procedure oko realizacije porojekta Dobra Luka odnosno Portobono“, rekao je predsjednik Skupštine opštine.

Aćimović i Radman su poručili da je kandidatura grada za Evropsku prijestonicu kulture jedan od najvećih uspjeha, iako Herceg-Novi nije dobio titulu, jer je sve što je urađeno i kroz projekat definisano – veliko bogatstvo za grad. Jedna mala opština uspjela je svoj projekat izdignuti na nacionalni nivo, biti povod za okupljanje lokalnih snaga, jedinstvo regije i države.

 „Radićemo da se projekat nastavi, ne više kao Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu, ali kao projekat „Frenemies“ kroz koji će se nastojati realizovati ono što se našlo u drugoj aplikativnoj knjizi. Svakako da će proces biti duži i teži, ali vjerujemo da će se ti ciljevi ostvariti“, kazala je Aćimović.

Ne bježeći od odgovornosti i činjenica, konstatovali su i šta je ono što nije realizovano prema planu, uprkos radu i dobroj volji – pitanje izgradnje kolektora i racionalizacija organa lokalne uprave. Kako je rečeno, ovo su neki od prioritetnih zadataka u narednom periodu.

„Nastavlja se i proces realizacije planova koje do sada nismo u potpunosti završili. Svakako da to u nekim slučajevima ide sporije nego što bismo mi željeli, ali sigurna sam da se Herceg-Novi pomakao sa tačke na kojoj je bio i ide jednim novim, lijepim i snažnim putem, što će se nastaviti s obzirom na koncept koji kao lokalna uprava imamo za naš grad“, kazala je predsjednica Aćimović.

 

Najčitanije