7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Strip biblioteka u centru Herceg – Novog

Strip Biblioteka
Strip Biblioteka

U jubilarnoj desetoj godini rada, Hercegnovski strip festival otvorio je kutak za ljubitelje stripa i strip biblioteku, u Kinu – Klubu Istraživača Neistraženih Oblasti, u prostorijama nekadašnje Tore, na glavnom gradskom trgu.

Oko 400 svesaka od sinoć je na raspolaganju svim ljubiteljima devete umjetnosti. Regionalne strip revije koje vole generacije čitalaca, nezavisni strip magazini koji daju pregled vrlo žive aktuelne alternativne scene, poput slovenačkog Stripburgera, Dilan Dog u originalnom Bonellijevom izdanju i mnoga druga izdanja, na policama  Kina čekaju strip sladokusce.  Tu su i rariteti, poput Fleš Gordona objavljenog u Politikinom zabavniku 1964. ili revije o jugoslovenskom partizanskom stripu iz 1980.

Strip Biblioteka
Strip Biblioteka

”Hercegnovski strip festival je ponosan što su KINO i biblioteka oplemenili centar grada stripom.  Prostor Kina nešto je što je hercegnovskoj sceni odavno trebalo. Njime smo dobili priliku da razvijemo percepciju stripa kod svih uzrasta – srce nam je puno što je na otvaranju strip biblioteke bilo koliko odraslih toliko i djece” – rekao je Jovan Subotić, jedan od organizatora Hercegnovskog strip festivala.

On je objasnio da je prvi korak biblioteke da podsjeti  velike i nauči uzrastom  male ljubitelje stripa kako se on nekada kupovao i kako se u njemu uživalo, a da će se u narednim danima na policama naći i brojna luksuzna, tvrdokoročena strip izdanja.

”Timu Hercegnovskog strip festivala srce je puno. Za veliki jubilej uspjeli smo ne samo da napravimo odlično izdanje festivala koje su voljeli i posjetioci i učesnici, ne samo da postignemo da se strip autori takmiče ko će da gostuje na  11. hercegnovskoj smotri stripa, nego i da izdamo prvi crnogorski strip magazin ikada i da otvorimo školu crtanja stripa Nikole Ćurčina, takođe u Kinu” – kaže  Jovan.

Strip Biblioteka
Strip Biblioteka

Zidove Kina, osim polica sa stripovima, krase i crteži gostiju prethodnih izdanja Hercegnovskog strip festivala. Fabio Ćeloni, Rufus Dejglo, Majk Kolins, Iztok Sitar, Sonja Gašpeov neki su od umjetnika  koji su uljepšali novi kutak za nezavisnu kulturu u centru Herceg Novog.

Posjetioci Kina mogu već danas da uživaju u svojim omiljenim i otkrivaju nove stripove. Zainteresovani za školu stripa Nikole Ćurčina mogu se prijaviti na broj telefona 067 611 433

 

Najčitanije