Street art festival Herceg Novi – uljepšavanje sirovosti savremenog urbanizma

KONCERT GRUPE WHO SEE ZA KRAJ FESTIVALA

Street art press
Street art press

Street art festival održaće se od 17. do 22. juna Herceg Novom. Radovi koji će biti oslikani na četiri lokacije u gradu su: “Okto” Novljanina koji se potpisuje kao Ins, “Žarko i plavuša na moru” Danila Vukovića iz Beograda, “Metanoia” Maje Kostić iz podgoričke nevladine organizacije “Aut “ i “More” Jane Danilović iz Beograda.

Za petak, 17. jun predviđeno je okupljanje nagrađenih umjetnika. Dan kasnije umjetnici će početi da oslikavaju murale na predviđenim lokacijama: ispod Osnovne škole “Dašo Pavičić”, iznad Osnovne škole “Milan Vuković”, kod apartmanskog naselja “Savina” i kraj tunela na Šetalištu Pet Danica. U srijedu, 22. juna festival će zatvoriti poznati crnogorski hip-hop dvojac Who See, koncertom u lokalu “Stanica” na Škveru, sa početkom u 22 sata.

“Poslednje noći važan gost u našem gradu će biti i predsjednik žirija Andrej Žikić- Artez, kao jedan od najpopularnijih regionalnih street art umjetnika. Njegovi radovi krase velike gradove koji su afirmisali ovaj vid umjetnosti, u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj”, kazala je na današnjoj konferenciji za medije sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Tamara Lepetić.

Umjetnike će pratiti fotograf Miloš Samardžić, koji će zabilježiti proces oslikavanja murala. Poslednjeg dana festivala biće organizovana i humanitarna izložba na Škveru, na kojoj će svi prisutni moći da otkupe fotografije, na taj način dobiju trajnu uspomenu na prvi novski Street art festival i učine dobro djelo.

Ins - Okto
Ins – Okto

“Naša želja je bila da napravimo nešto što je drugačije, što je jedinstveno, a čime se ostvaruje višestruki pozitivan efekat – imamo novu turističku manifestaciju i dobijamo originalne, tematske murale koji će oplemeniti gradske prostore, uz istovremeno afirmisanje novih, savremenih formi umjetničkog izražaja,”, poručio je direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Nikša Grgurević.

“Kroz ovaj festival i Herceg Novi će da se nađe na mapi evropskih gradova koji podržavaju ovaj vid urbanog kulturnog izražaja. Turistička organizacija Herceg Novi će Street art festival da promoviše kao novu ponudu koja će da doprinese afirmaciji našeg grada na inostranim tržištima”, rekla je Tanja Mrkajić iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Danilo Vukovic - Zarko i plavusa na moru
Danilo Vukovic – Zarko i plavusa na moru

Na konkurs za idejno rješenje za oslikavanje murala koji je raspisao Sekretarijat za kulturu stigao je veliki broj radova. Stručni žiri u sastavu: Andrej Žikić – Artez, Voislav Bulatović i Nikola Ćurčin donio je odluku o nagradama, uvažavajući i glasove publike koji su prikupljeni preko fejbuk stranice festivala.

Kriterijumi po kojima je žiri odlučivao bili su: ispunjenost formalnih zahtjeva konkursa, jasna ideja, odnos prema okruženju, odgovor na temu “More”, dosljednost u radu i savremenost u formi umjetničkog izraza.

Maja Kostic, NVO Aut - Metanoia
Maja Kostic, NVO Aut – Metanoia

– Rad ‘Okto’, čiji je autor Ins, pored toga što prati savremene trendove ulične umjetnosti, ovaj rad  daje jasno i lako čiljiv odgovor na temu more. Takođe, jedna od karakteristika ovog rada je i dobro sagledavanje murala iz svih mogućih pozicija – pješaka, vozača ili posmatrača koji se zadržao. Osnovna karakteristika rada “Žarko i plavuša na moru” je dosljednost u radu autora i stilska i konceptualna povezanost rješenja sa dosadašnjim izvedenim radovima ovog autora, što daje jaku osnovu za kreiranje rada sa ličnim pečatom. Autorka rada “More” je uspjela da kroz apstrahovanje formi i upotrebu geometrijskih oblika na dobar  način odgovori na temu. Rad “Metanoia” se odlikuje odlično uklopljenom paletom boja u postojeći ambijent i na unikatan način daje odgovor na temu”, obrazložio je predsjednik Žirija Andrej Žikić.

Član žirija Voislav Bulatović, novinar, urednik i grafički dizajner, rekao je odlučio da bude dio ovog projekta jer je to ideja koja je svjetski trend i ima dimenziju uljepšavanja sirovosti savremenog urbanizma. “Navedene lokacije u našem gradu nakon intervencije umjetnika treba da postanu prepoznatljivi elementi jedne ljepše stvarnosti”, poručio je Bulatović i dodao da se nada da će festival da traje i vjeruje da će umjetnici koji učestvuju u festivalu “zadržati iskru kreativnosti, a ne samo ilustrativnosti”.

Festival organizuju Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Agencija za izgradnju i razvoj grada, uz podršku kompanije “M-tel”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.