15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Stonu odobren projekat EU od osam miliona eura za zidine – Kotor ne učestvuje na konkurse…

Ston zidine
Ston zidine

Dok kotorske zidine propadaju, opština Ston za zidine na konkursu od fondova iz EU dobila oko osam miliona eura!!!

Opštini Ston, kao nosiocu projekta „Povijest na zrnu soli“, odobreno je ukupno 56,6 miliona kuna (oko osam miliona eura) za provedbu projektnih aktivnosti. Riječ je o projektu kojeg je Opština Ston, u saradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, prijavila na javni poziv za pripremu i provedbu integriranih programa zasnovanih na obnovi kulturne baštine još početkom 2016. godine, a sada je, nakon uspješno završenog postupka evaluacije, dobila odluku o finansiranju od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Opština Ston je na ovaj način, sebi i svojim partnerima na projektu, osigurala 85% ukupne vrijednosti projekta, odnosno 48 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Na projektu uz Opštinu sudjeluje još pet partnera. Društvo prijatelja dubrovačke starine kroz ovaj će projekt finansirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđava Veliki Kaštio i Koruna, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Za provedbu aktivnosti obnove i proširenja Stonskog lapidarija bit će zadužena Župa sv. Vlaha, Ston, a projekt predviđa i obnovu Napoleonovog puta, u onom djelu koji se nalazi na području opštine.

Turistička zajednica Opštine Ston zadužena je za promociju projekta kroz turističke sajmove i promotivne materijale, dok će DUNEA, kao jedan od projektnih partnera, biti zadužena za aktivnost nadogradnje tematske staze ‘Pelješac – vinsko carstvo’ te će zajedno s Opštinom operativno provoditi projekt.

U projekt je uključen i privatni poduzetnik Natura Dalmatia, koja će nadogradnjom svog poslovanja nadopuniti projektne aktivnosti, a sve s ciljem kvalitetnije i bogatije turističke ponude u opštini Ston zasnovane na kulturnoj baštini.

M.M.

Najčitanije