16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ston: uspješna berba soli i solnoga cvijeta

Ston berba soli
Ston berba soli

I dok je za konzumnu ekološku sol tržište osigurano, vlasnik Solane Sveto Pejić muku muči s pretrpanim skladištima u kojima je više od 2500 tona takozvane industrijske soli za posipanje cesta.

Za razliku od prošle godine, kada uopće nije bilo berbe soli u Stonskoj solani, ovoga ljeta proizvelo se oko 400 tona kvalitetne ekološke soli i solnoga cvijeta. Berba bi bila i bolja da na Svetoga Roka, 16. kolovoza nije pala kiša koja je otopila stonske bazene. Vlasnik Solane Sveto Pejić ističe da će biti dovoljno konzumne ekološke soli za sve stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije.

Sol se u Stonu proizvodi isključivo ljudskim radom, uz pomoć sunca i vjetra, a tehnologija se nije mijenjala od vremena Dubrovačke Republike, pa nije konkurentna na tržištu, iako je nemjerljivo kvalitetnija. Tako proizvedena ekološka sol mogla bi postati izvorni hrvatski brend, na zahtjevnom europskom tržištu.

– Znate li da je stonska sol najbolja za soljenje pršuta. Niti jedna druga ne valja. Pršutari koji sole s našom ekološkom stonskom soli odreda su šampioni. Pogledajte Dragu Bebića Kemu iz Metkovića. I neki dan je sa svojim pršutima, koje soli stonskom soli, na Festivalu pršuta u Drnišu postao šampion – kaže vlasnik Solane.

Ston berba soli
Ston berba soli

I dok se ekološka sol i solni cvijet traže, Sveto Pejić muku muči s punim skladištima takozvane industrijske soli koja služi za posipanje cesta u zimskom razdoblju. U Stonu je trenutačno na zalihi više od 2500 tona takve soli, koja se ne može ni prodati ni pokloniti. Budući da se radi o relativno malim količinama, Pejić ne može sudjelovati na natječajima Hrvatskih cesta, koje traže sol za posipanje.

– Oni imaju precizne uvjete natječaja u koje se ja ne mogu uklopiti sa svojom proizvodnjom, a ne želim se baviti preprodajom soli samo da bih sudjelovao na tim natječajima – kazao je Pejić.

Stoga je odlučio sol staviti na raspolaganje gradovima i općinama Dubrovačko-neretvanske županije u slučaju jake zime i poledice. Prikupljenim novcem od prodaje soli namjerava obnoviti skladišta te popločati bazene, kako bi mogli dati još veće količine ekološke soli, koja je već postala turistički brend Dubrovačko-neretvanske županije.

Stanislav Soldo

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije