15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stoliv – Da sruše nelegalno mulo, uništili stari kameni parapet

Da je Crna Gora država potpunih apsurda, potvrde stižu iz iz samih državnih organa, a najnoviji takav slučaj desio se prije dva dana u Stolivu. Naime, građevinska operative koju je poslala Uprava za inspekcijske poslove sa zadatkom da sruši jedno nelegalno sagrađeno mulo u ovom malom bokeljskom mjestu, srušila je i mulo, ali i nepovratno uništila dvadesetak metara starog kamenog ogradnog zida – parapeta koji štiti lokalni put od udara morskih valova. Sve to učinjeno je iako u Boki postoje graševinske fime koje imaju plovila pa stoga radnu operativu na lice mjesta mogu dovesti morskim putem.

Da bi buldožer firme „Bratstvo“ ušao na mulo i počeo ga rušiti, radnici su prethodno razvalili 20-tak metara kamenog parapeta – jednog og glavnih obilježja tradicionalne primorske arhitekture u ovom dijelu Boke koji je, inače, pod zaštitom UNESCO-a. Ogorčeni mještani Stoliva obratili su se tim povodom, ističući da su zgranuti činjenicom da je rušenje organizovano na sam Božić po gregorijanskom kalendaru koga slavi većina Stolivljana, kao i da je „kolateralna šteta“ morao biti stari parapet.

„Predsjednik MZ Stoliv Bor Mustur je kod radnika insistirao da sa strane ostave kamen od srušenog parapeta jer su oni tvrdili da će, kada odnesu ostatke srušenog mula, parapet ponovno izgraditi. Međutim, to se teško može učiniti jer su velike kamene ploče koje su bile i po metar dugačke, slomljene na po tri dijela i teško da to ikada više može da se dovede u stanje kako je bilo do prije dan-dva.“- kazala je jedna ogorčena Stolivljanka. Kamioni od kojih su mnogi teži od maksimalno dopuštenih 10 tona koliko je propisano za inače oronuli i slab obalni put Lepetane-Stoliv-Prčanj-Muo-Kotor, su i jučle odnosili materijal sa sporne lokacije.

Stoliv - Rušenje parapeta
Stoliv – Rušenje parapeta

Dodatan problem predstavlja i to što brojni kradljivci u Boki jedva čekaju priliku da se domognu kamena iz starih parapeta, pa će se vjerovatno materijal iz srušenog obalnog zida na Stolivu, prije naći kod nekog drugoga, nego što ga država vrati na mjesto gdje je stajao duže od vijeka, nanovo gradeći „stariji i ljepši“ parapet.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije