21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stoliv – Centralna manifestacija „Fešta kamelija”

Prigodnim kulturno-zabavnim programom danas je u Stolivu održana centralna manifestacija „Fešta kamelija”.  Na ponti je  priređen kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku,  koju su donjeli naši pomoraci prije nekoliko vjekova. U ulozi kapetana se našao se glumac Miljan Stešević, a žena koja čeka Nađa Mirković.

Divan sunčan dan i nekoliko stotina posjetilaca, koji su  dočekani uz priganice rakiju i suve smokve, uživali su u jedinstvenom ambijentu koji nudi Boka i Stoliv. U ime domaćina i organizatora goste su pozdravili Vinko Vujović predsjednik NVO “Kamelija” i Romeo Mihović. Feštu je zvanično otvorio Mirza Krcić predsjednik TO Kotor.

Posebni gost na fešti bio je predsjednik društva uzgajivača kamelija iz njemačkog grada Ahena, Hartmut Ajzen (Hartmut Esen), koji je uručio nagradu za najbolje uređen đardin KrešuTomiću  iz Kostanjice.

Izložba cvijetnih aranžmana kamelija koja je u petak otvorena u Muzeju grada Perasta, preseljena  je u Dom kulture u Stolivu gdje su posjetioci bili u prilici pogledati veoma interesantne kreacije, kao i literarne radove učenika kotorskih škola na temu kamelije.

Za najljepši cvijetni aranžma proglašen je rad Kola – fjaka do Perasta, autorice Mice Čavor.

Na plaotu ispred Doma kulture nastupili su KUD „Boka“, članovi plesnog kluba “Infinity” iz Kotora, Nikolina Petričević na trubi, aktivista Ilko Marović koji je govorio stihove pjesme u čast kameliji, Gracije Marović.

Planinari iz Kotora organizovali su izlet do Gornjeg Stoliva za sve goste.

Dobrom rasploženju dopinio je Boka bend, a vrijedni domaćini pripremili su 300 kilograma mušalja na buzaru. Sve zaliveno vinom i dobrom pjesmom.

Organizatori fešte su Udruženje Kamelija i Mjesna zajednica Stoliv.

Više fotografija na našoj facebook stranici.

Najčitanije