Što donosi novi Zakon o turizmu: Na plažama besplatan ulaz, stop za dilere soba…

Ulcinj – Velika plaža

Na plažama na crnogorskom primorju po novom Zakonu o turizmu biće zabranjeno naplaćivanje ulaza, a uslovljavanje da morate obavezno koristiti ležaljke i suncobrane postaće takođe prošlost.

U Predlogu Zakona o turizmu, koji je danas utvrđen na sjednici Vlade, ističe se da će biti zabranjeno uslovljavanje obaveznog korišćenja plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje skutera i držanje istih na plažama.

Biće zabranjeno i dovoditi kućne ljubimce na plaži osim na za to predviđenim lokacijama, a parkiranje vozila takođe neće biti dozvoljeno.

Stop za dilere soba

Po novom Vladinom dokumentu “odzvonilo” je i dilerima soba i apartmana koji su posljednjih godina sve više prisutni u gradovima na primorju.

Aktivni turistički odmor

U Predlogu Zakona zabranjuje se sačekivanje i presrijetanje turista, nuđenje usluga smještaja preko reklamnih tabli i panoa, nametanje svojih ili tuđih usluga smještaja, kao i ponuda cijene i uslova što, kako piše u dokumentu, narušava ugled turističkog turističkog mjesta.

Nema kampovanja “na divlje”, stop i za kioske sa hranom 

U predlogu zakona piše da će biti zabranjeno kampovati izvan kampova, a u suprotnom nadležni inspektor preduzeće mjere nadzora kada se utvrdi da osoba kampuje izvan prostora određenog za kampovanje.
Usvojen je i predlog da objekti u kojima se nudi hrana kao što su razni šatori i kiosci nalaze na određenoj udaljenosti od objekata u koja su uložena značajna sredstva, iz razloga što predstavljaju nelojalnu konkurenciju.
Budva šetalište
Smatra se da se u ovakvim objektima često nudi restoranska ponuda iako za takvu ponudu nemaju potrebne minimalne tehničke uslove, kao što su jelovnici, karte pića i sanitarne prostorije.

Uvodi se elektronsko poslovanje u turizmu 

U dokumentu o kom se danas raspravljalo na sjednici Vlade u oblasti turizma i ugostiteljstva uskoro će se uvesti i elektronsko poslovanje.

Zakonom se predviđa da sve turističke agencije, pa i one koje obavljaju djelatnost preko interneta moraju imati licencu za elektronsko poslovanje. Tako će novonastala agencija minimalno morati da izdvoji 15. 000 eura za licencu, a za druge cijena će biti predviđena na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Iz Vlade su istakli da se predloženim zakonom kvalitetnije uređuje oblast pružanja usluga i turizmu ugostiteljstvu, definišu se novi modeli poslovanja, a i pojednostavljuju se procedure poslovanja.

/Aleksandra Saška Bošković – CdM/

3 Komentari

 1. Odlicne vesti, nadamo se da ce ovaj zakon i da bude usvojen. Iako deluje mozda paradoksalno sa ukidanjem ovih naplata, prihodi ce se uvecati, posto ce vise ljudi da dolazi na plazi, i tamo da potrosi. Svako voli da pojede sladoled ili da popije pivo, da nesto gricne i sl. Te pare su se cuvale za lezaljke i suncobrane koji su bili preskupi, pa su turisti isli na divlje plaze.

 2. Ali zato je i dalje dozvoljeno:

  – Miniranje obale.
  – Betoniranje obale.
  – Nasipanje mora i formiranje novih katastarskih parcela “otetih” id istog.
  – Pregradjivanje obalnog pojasa.
  – Protivustavnog zaprecavanje prohodnosti obale.
  – Zaprecavanje prilaza obali sa puta.
  – “Legalna” izgradnja kuca “na pjenu od mora”.
  – Presecanje tokova prirodnih morskih struja izgradnjom desetina divljih ponti.
  – Devastiranje ribarskih posti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.