12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stjepčević traži mišljenje Generalnog sekretarijata Vlade CG i Agencije za sprečavanje antikorupcije

Aleksandar Stjepčević

Saopštenjem za javnost oglasio se predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, povodom odluke o suspenziji raspodjele sredstava medijima.

„U odnosu na Leks specijalis, poseban zakon prema kojem je opozicionim strankama omogućeno da prate rad državnih institucija, pa tako i rad Opštine Kotor, za sprovođenje svih odluka potreban je supotpis određenog opozicionog predstavnika, zaduženog za praćenje rada institucije u koju je došao.

Nalog za isplatu sredstava Skala radiju prema Ugovoru o sponzorstvu, potpisan je od strane Opštine Kotor, međutim, pozivajući se na Leks specijalis, predstavnica URA-a, Ljiljana Popović-Moškov u ovom slučaju nije dala svoj supotpis, čime je ugovorena isplata zaustavljena. Zbog nedostatka supotpisa gospođe Popović-Moškov, Skala radiju nijesu uplaćena sredstava za sedmi mjesec tekuće godine.

Zbog ovakve situacije, Opština Kotor zatražila je mišljenje Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i Agencije za sprečavanje antikorupcije. U zavisnosti od odgovora Opština Kotor će preduzeti dalje korake” – kaže se u saopštenju predsjednika Opštine Kotor, Stjepčevića.

Popović – Moškov: Tražili smo uslove i propozicije po kojima su rangirani mediji, ali nismo ih dobili, jer ne postoje

Sa pressa Kotor
Sa pressa Kotor

„Ovakva odluka o raspodjeli sredstava medijima je neprimjerena i predstavlja flagrantno korišćenje javnih sredstva u ne znam koje svrhe, jer u našem gradu postoji lokalni javni servis Radio Kotor. Koji su to uslovi koje je Skala i ostali mediji koji su konkurisali za ova sredstva trebalo da ispune? Od nadležnih u Opštini smo tražili te uslove i propozicije po kojima su rangirali medije na konkursu na kome su odlučili da tri četvrtine novca daju Skali, ali ih nismo dobili jer oni jednostavno ne postoje.“- kazala je juče na konferenciji za novinare u Kotoru, koordinatorka opozicije za Kotor Ljiljana Popović-Moškov (URA).

Kotor noću - Photo Zoran Nikolić
Kotor noću – Photo Zoran Nikolić

Boka News  4. april 2016.

“Skali” 15.000 eura, ostalima ništa

Odlukom Komisije za raspodjelu sredstava namijenjenih finansiranju ostalih medijskih usluga “shopping” metodom (neposrednim prikupljanjem ponuda) iz budžeta Opštine Kotor, privatnom preduzeću „MAXCO“ d.o.o Kotor, u sklopu kojeg posluje Skala Radio, dodjeljeno je 15.000 eura.

Ostali koji su se prijavili, prema saopšenju Komisije, ne ispunjavaju uslove, Multimedijalni portal “Boka News” i Kotor TV  jer su NVO, a „Info Biro Montenegro“ d.o.o iz Podgorice jer je registrovan za proizvodnju filmova, video zapisa i televizijskog programa, piše u obrazloženju odluke koju potpisujuju članovi komisije Biljana Peranović, Tijana Čađenović i Slavica Vojinović.

Inače, Odlukom o  budžetu Opštine Kotor za 2016. godinu, za stavku „ostale medijske usluge“ je predviđeno 20.000 eura.

Do informacije o ovakvoj odluci o raspodjeli sredstava, o kojoj „niko ništa nije znao“, uspjeli smo doći od nadležnih, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Kako nam je kazala jedna od članica Komisije „niste ni trebali konkurisati, jer se već unaprijed znalo kome idu ta sredstva. Dobili smo instrukcije  od predsjednika da to treba završiti na način kako je završeno. Iz tih sredstava otišlo je i nekih 2.500 eura dnevnom listu  “Pobjeda” za neplaćene oglase u toku protekle godine, a ostatak za film povodom Dana opštine Kotor“.

Komisiju je formirao predsjednik Opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević 10. februara, a odluka je, po svemu sudeći, donijeta mnogo prije. Zvanično je samo potvrđena 16. februara 2016. godine.

Teško je povjerovati, i običnom građaninu koji nije upućen u čitavu proceduru, da je „Skala radio” jedini medij koji je ponudio svoje usluge, a ispunjava tražene uslove. Prije će biti da je riječ o podvajanju podobnih i nepodobnih medija u vremenu kada je sve uočljiviji nesklad između onoga što je građanima obećano i što je realizovano.

Miro Marušić

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije