4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stiže prva marčana bura?

Tivat – Olujno jugo

Nakon jakog juga koje je obilježilo prvi martovski vikend, stiže i prva marčana bura. Tokom ponedjeljka nad sjevernom Italijom će jačati nova ciklona koja će se preko Italije i Jadrana premještati prema jugoistoku i u srijedu će se nalaziti nad Jonskim morem.

Ciklonu će najaviti jugo na Jadranu koje će zapuhati u drugom dijelu i krajem ponedjeljka, a u noći na utorak će na sjevernom Jadranu okrenuti na buru. Tokom utorka i u noći na srijedu bura će uz jačanje širiti prema Dalmaciji.

Zanimljivo je da će ovogodišnja prva marčana bura stići tačno po „voznom redu“, odnosno na datum 7. marta koji se u narodnoj meteorologiji najčešće navodi kao termin pojave prve marčane bure, javlja portal Crometeo.

Bura – foto Boka News

Mnoge narodne izreke i vjerovanja uz mart vezuju tzv. marčane bure. Vjeruje se da u martu moraju zapuhati tri snažne bure. Ovakvo vjerovanje često ima utemeljenja u stvarnosti jer je mart jedan od najvjetrovitijih mjeseci na Jadranu, a bura je najčešći vjetar. Narodni meteorolozi čak predviđaju i tri datuma u martu u kojima se bura javlja, no datumi su različiti u pojedinim krajevima. Osobito često se navode datumi 7., 17. i 27. mart. Ponegdje se na srednjodalmatinskim otocima navode datumi 7., 14. i 21. mart. Ovakve datume ipak treba uzeti sa velikom dozom rezerve jer, iako spomenuti datumi ponekad donesu buru, često se dogodi da bura u te datume uopšte ne zapuše, a moguće je da tzv. marčane bure sasvim izostanu. Mart je prijelazno razdoblje proljeća u zimu, stoga složena gibanja opšte atmosferske cirkulacije nisu jednaka svake godine. Zima je ponekad hladna, ponekad topla, pa tako i mart s vremena na vrijeme iznenadi brojnošću i intenzitetom svojih ciklona, ali i «mirnim» vremenom bez jakih vjetrova.

/www.crometeo/

Tivat – Olujno jugo

Danas kišovito, do 16 stepeni

Ponedjeljak:
Umjereno do pretežno oblačno, povremeno slaba kiša. Tokom noći u višim planinskim predjelima na sjeveru moguć je i slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, na primorju i u sjevernim predjelima povremeno na udare jak, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura vazduha 2 do 12, najviša dnevna od 5 do 16 stepeni.

Utorak:
Pretežno oblačno, povremeno kiša, koja će u višim planinskim predjelima na sjeveru preći u susnježicu i snijeg. Krajem dana na jugu prestanak padavina. Vjetar umjeren do pojačan, na udare i jak, južni i jugoistočni, poslijepodne u skretanju na istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha 0 do 10, najviša dnevna od 3 do 15 stepeni.

Najčitanije