8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stiže južina …

Vrijeme Boka Kotorska - oblačno sa kišom 17.novembar 2014
Vrijeme Boka Kotorska

Nakon stabilnih i suvih dana koji su obilježili kraj oktobra i početak novembra, početak nove sedmice donosi izraženiju promjenu vremena. Nju donosi ciklona koja se u nedjelju počela razvijati i jača nad Đenovskim zalivom.  I upravo je, prema  podacima o oborinama u Evropi dostupnima  u nedjelju navečer, grad Đenova „kišna metropola“ Evrope. U zadnja 24 sata (do 20 sati) izmjerene su 134 litre kiše na kvadratni metar.  To je više od mjesečnog prosjeka za Đenovu koji iznosi 109 litara kiše, piše www.crometeo.hr.

A kad se u meteorološkim izvještajima nađe rečenica „ u Đenovskom se zalivu formira ciklona“, kao što to piše u nedjeljnom izvještaju Pomorskog meteorološkog centra Split DHMZ-a, onda to znači da se i u našim krajevima očekuju vrlo dinamične  vremenske prilike.

Klasična đenovska ciklona našim krajevima, posebno na Jadranu i krajevima uz Jadran donosi vrlo vjetrovito vrijeme te često i velike količine oborina. Institut za meteorologiju iz Berlina, koji imenuje i ciklone i anticiklone nad Evropom, ciklonu je na svojim meteorološkim kartama nazvao Karl.

U Crnoj Gori će u ponedjeljak u južnim predjelima biti oblačno, povremeno sa kišom, na primorju već u jutarnjim satima. Više padavina očekuje se tokom noći, a ponegdje su mogući i pljuskovi sa grmljavinom.

Na sjeveru, ujutru po kotlinama magla, tokom dana promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo, a tokom noći kiša, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Vjetar će biti umjeren do jak, južni i istočni. Jutarnja temperatura vazduha od 0 do 12, najviša dnevna od 9 do 19 stepeni.

 

Najčitanije