13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Štite sebe, ali ne i more

Danas u Porto Montenegru
Danas u Porto Montenegru

Posada britanske megajahte „Reve d`Or” koja je smještena u tivatskoj elitnoj marini Porto Montenegro juče je mimo svih propisa, u sred bijela dana obavljala remontne radove na svom plovilu kakvi su inače, strogo zabranjeni u marinama i po pravilu, obavljaju se isključivo u brodogradilištu.

Naime, dva člana posade 46-metarske jahte, obučeni u zaštitna odijela i sa maskama na licu, u sred marine su juče brusili dio oštećene oplate broda na lijevom krmenom dijelu, i pripremali ga za farbanje koristeći razne, po prirodu štetne supstance, poput razređivača i epoksidnih smola. Pri tome je sva prašina od brušenja i ostali materijal padao direktno u more, ali ne i u vrlo dobro zaštićenu unutrašnjost skupe jahte.

Nakon intervencije građana, reagovala je dokerska služba Porto Montenegra i zabranila posadi jahte da nastavi sa radovima, što su ovi odmah i učinili.

Inače, obavljanje ovakvih oposl,ova u marinama strogo je zabranjeno članom 29. Uredbe o odžavanju reda u lukama ui na ostalim djelovima obalnog mora i unutrašnjim plovnim putevcima, a prema Zakonu o spriječavanju zagađenja mora sa plovnih objekata, počiniocu ovakvog incidenta prijeti novčana kazna u iznosu od 500 do čak 20 hiljada eura.

Danas u Porto Montenegru
Danas u Porto Montenegru
Izvor:S. L.

Najčitanije