8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stipendije za usavršavanje jezika u Firenci

Škola stranih jezika “Porta Aperta” iz Podgorice i škola italijanskog jezika za strance “ABC” iz Firence u utorak je u palati Bizanti uKotoru  po treći put dodijelila stipendije učenicima kotorske Gimnazije, koji su postigli najbolje rezultate na testiranju iz italijanskog jezika.

Stipendije su dobili troje učenika kotorske Gimnazije i to Dejana Parović (prvo mjesto), Marko Milutinović( drugo mjesto) i Žejko Krivokapić (treće mjesto), koji će imati priliku da usavrše svoje znanje u Firenci tokom ovog ljeta, u trajanju od četiri sedmice.

Vlasnica škole stranih jezika ,,Porta Aperta” i prevodilac za italijanski jezik Ivana Zec Barašin rekla je da škola stranih jezika “Porta Aperta” iz Podgorice i škola italijanskog jezika za strance “ABC” iz Firence bilježe već 20 godina saradnje.

,,Ta saradnja nam je omogućila da treću godinu za redom možemo da ponudimo stipendiju učenicima Gimanazije Kotor. Mnogi koji su dobijali stipendije upravo na ovaj način, putem testiranja su danas profesori italijanskog jezika, neki su čak i doktori nauka italijanskog jezika što nam imonuje i potvrđuje da su stipendije išle u prave ruke. To nam je postrek da ne posustanemo sa ovakvim inicijativama i da su one potpuno opravdane za one koji posjeduju entuzijazam i gaje ga prema italijanskom jeziku što potvrđuju i kroz njihove ocjene koje dobijaju u školi kroz redovno obrazovanje a i po rezultatima koje su imali na testu . Zaista je bilo teško odlučiti koju nagradu kome dati samo su nijanse odlučivale”, kazala je Zec Barašin.

Buđenje ljeta

Ona je kazala da je škola ,,Porta Aperta” jedna jezička labaratorija koja se čitav svoj radni vijek isključivo bavi jezičkom djelatnošću ne samo italijanskog već organizuju kurseve za engleski, njemački, španski, francuski i ruski jezik.

Najčitanije